1. Kolovoz  Plava Laguna, Oludeniz, Turska

Veliki povratak Turske na turističko tržište nastavlja se i ove godine, kada su Tursku kao idealno mjesto za odmor počeli doživljavati i Hrvati. Iz skupe Hrvatske hrle u nešto jeftiniju Tursku, koja se prošle godine smjestila na čak osmo mjesto ljestvice zemalja na svijetu po broju turista. Čak 45 milijuna turista prošle je godine posjetilo tu zemlju, dok je primjerice u Hrvatskoj, na godišnjoj razini, bilo 20 milijuna posjetitelja.

Dugačke pješčane plaže, razvedena zanimljiva obala i tirkizno more ono je što privlači mnoge turiste na tursku obalu. Mnoge privlači i jedna od najljepših plaža na njihovoj obali, Plava laguna, u nacionalnom parku u Oludenizu. Neki će reći da ovaj dio izgleda kao mali komadić Tajlanda na spoju Egejskog i Sredozemnog mora.

Zeleni šumoviti poluotoci ograđuju tirkizno more koje poziva na uron. Idealno je mjesto za ronjenje i istraživanje podmorja. U vrhuncu sezone plaža je poprilično napučena, dok je krajem kolovoza i početkom rujna idealna za opuštanje daleko od hotela i turističkog šušura u većim mjestima.

2. Rujan  Cala Deia, Mallorca, Španjolska

Iako se i na našoj obali stanovnici ponekad kupaju i do polovice listopada, Španjolcima se zna dogoditi i da Božić dočekaju u japankama. Kada polako kod nas zamirišu jesenje kiše i svi se vrate na posao, vi produžite ljeto, i to na Mallorci.

Plava laguna, Oludeniz,Turska Plava laguna, Oludeniz,Turska (Foto: Getty)

Vjerujemo da tamo nećete imati problema pronaći rajsku plažu po svom guštu, a naš je prijedlog zanimljiva, jedinstvena robinzonska uvala na zapadnoj obali Mallorce. Cala Deia plaža je sačinjena od velikih oblutaka i nije baš najbolje mjesto za izležavanje. Visoke stijene u kojima su zakamuflirane vile okružuju tirkizno plavetnilo u koje možete zuriti iz dva restorana koji se nalaze na samoj plaži. U tom malom komadiću raja svakako se pogostite svježim ribljim delicijama.

3. Listopad – Praia da Marinha, Lagoa, Portugal

Raj za surfere, jug Portugala i njegova pokrajina Algarve skriva prave dragulje kada je riječ o plažama. Crvenkaste stijene i žuti pijesak protežu se duž cijele obale i idealno su mjesto za upijanje sunčevih zraka kada kod nas već otpadne lišće s drveća i počnu jesenje kiše.

Sam pogled na tu plažu s vrha oduzima dah. Dok se stepenicama spuštate na vrući pijesak, ne možete vjerovati da takvo nešto postoji, a na plaži se nalazi tek nekoliko kupača. Cijela rajska plaža tu je samo za vas. Uskočite u ocean i zaplivajte kroz dvostruke lukove od stijena koji su zaštitni znak te plaže ili pak brodom istražite špiljice u blizini.

4. Studeni – Plaža Ora, Maluku, Indonesia

Dok su pojam rajskih indonezijskih plaža one na Baliju, ona zbog kojih će vam ''ispasti oči'' je u Maluku. Plaža Ora idealno je mjesto za bijeg onda kada kod nas debelo uskočimo u kapute.

U Maluku je uvijek ista dnevna temperatura, oko 30 °C, bez obzira na dio godine, dok se temperatura mora kreće od 26 do 29 °C. Iako ćete taman propustiti ''suhu sezonu'' koja traje otprilike od travnja do kraja listopada, u kišnoj su karte za to područje kudikamo jeftinije, a monsune možda i ne osjetite. Osim jeftinih avionskih karata koje se mogu naći i od 500 eura, cijene smještaja su niže, a gužve manje.

Maluku još nazivaju i Maldivima Indonezije jer i ovdje možete iznajmiti male drvene bungalove na vodi gdje vam trijem može poslužiti kao privatna plaža.

5. Prosinac – El Castillo, Tulum, Mexico

Kod nas se hladnoća već uvukla u kosti, ali vama još nije dosta ljeta. Nema druge nego da otputujete u pješčani raj okružen starim ostacima građevina Maja, s bistrim morem i šarenim ribarskim brodićima. U Tulumu je tulum! Šalu na stranu, ali ovdje vam zaista neće biti dosadno. Nakon istraživanja piramida, plivanja, kitesurfanja i uživanja u ribljim tacosima, zaplešite s lokalcima na obližnjoj plaži Esperanzi.

Zvuči mnogo bolje od sive svakodnevnice i predblagdanske nervoze dok vam noge, uši i nos otpadaju od hladnoće? Neka vam ljeto traje cijelu godinu i hladne dane zamijenite sunčanima putovanjem iz snova. Jedan od najbržih načina da to postane stvarnost jest ako plaćate Addiko Mastercard karticama i osvojite putovanje po izboru u vrijednosti 30.000 kn, dok svakog mjeseca možete osvojiti vrijedne nagrade na Addiko Mastercard Prepaid Refresh kartici. Više o nagradnoj igri Addiko banke saznajte na službenim stranicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju