Englesko selo Clovelly u kojem se nalazi luka proslavilo se na društvenim mrežama zahvaljujući svojoj fotogeničnosti. Uredne, šarmantne kućice, popločene ceste i farma magaraca bile su dovoljne da privuku brojne posjetitelje ali i potencijalne kupce nekretnina. Nalazi se na jugozapadu Engleske, nedaleko od mjesta koje se simbolično zove „Land's end“.

Broj sretnih stanovnika je ograničen i sporo raste. Ako biste živjeli ovdje, imali biste oko 400 susjeda u cijelom mjestu – dovoljno da se ne osjećate izolirano, ali i da zadržite svoj mir. Stanovnici sela očekuju od novih susjeda da se aktivno uključe u život zajednice i neki od programa kojima nastoje obogatiti kulturu i ponudu.

Cijelo selo zapravo je privatni posjed, a od 13. stoljeća posjedovale su ga svega tri obitelji (barem koliko se zna). Iako tragovi života očito sežu dublje u prošlost, tek u 16. stoljeću ovo selo zaživjelo je kao prava mala zajednica.

Koliko je neodoljiv, svjedoči i „Poruka s mora“, kratka priča Charlesa Dickensa u kojoj opisuje pitoreskno mjestašce na moru. O Clovellyju je pisao i Rudyard Kipling, a čest je motiv slikarskih radova.

Vrijednost ovog mjesta prepoznao je vlasnik koji je odlučio investirati u njega: izgrađena su dva muzeja, nekoliko restorana i apartmana, a moguće je zakupiti i prostore za posebne prigode poput vjenčanja ili proslava rođendana.

No, sada dolazimo do zeznutog dijela: da biste ušli u privatno selo – trebate platiti ulaz. S druge strane, cesta koja vodi kroz selo do mora javna je staza. Već godinama se vode bitke oko ovog puta. Neki uspiju u svom gerilskom naumu, no neke zaustave redari i zamole ih da se vrate ili da plate ulaz.

Naplata ulaza opravdava se troškovima održavanja infrastrukture sela i dvaju muzeja koji se ovdje nalaze, no mnogi Englezi ljuti su zbog privatnog prisvajanja dijela zemlje.

Da se nas pita, znamo što bismo poručili. Ovako nam preostaje samo maštanje…