Englesko selo Clovelly u kojem se nalazi luka proslavilo se na društvenim mrežama zahvaljujući svojoj fotogeničnosti. Uredne, šarmantne kućice, popločene ceste i farma magaraca bile su dovoljne da privuku brojne posjetitelje ali i potencijalne kupce nekretnina. Nalazi se na jugozapadu Engleske, nedaleko od mjesta koje se simbolično zove „Land's end“.

Broj sretnih stanovnika je ograničen i sporo raste. Ako biste živjeli ovdje, imali biste oko 400 susjeda u cijelom mjestu – dovoljno da se ne osjećate izolirano, ali i da zadržite svoj mir. Stanovnici sela očekuju od novih susjeda da se aktivno uključe u život zajednice i neki od programa kojima nastoje obogatiti kulturu i ponudu.

Cijelo selo zapravo je privatni posjed, a od 13. stoljeća posjedovale su ga svega tri obitelji (barem koliko se zna). Iako tragovi života očito sežu dublje u prošlost, tek u 16. stoljeću ovo selo zaživjelo je kao prava mala zajednica.

Koliko je neodoljiv, svjedoči i „Poruka s mora“, kratka priča Charlesa Dickensa u kojoj opisuje pitoreskno mjestašce na moru. O Clovellyju je pisao i Rudyard Kipling, a čest je motiv slikarskih radova.

Vrijednost ovog mjesta prepoznao je vlasnik koji je odlučio investirati u njega: izgrađena su dva muzeja, nekoliko restorana i apartmana, a moguće je zakupiti i prostore za posebne prigode poput vjenčanja ili proslava rođendana.

No, sada dolazimo do zeznutog dijela: da biste ušli u privatno selo – trebate platiti ulaz. S druge strane, cesta koja vodi kroz selo do mora javna je staza. Već godinama se vode bitke oko ovog puta. Neki uspiju u svom gerilskom naumu, no neke zaustave redari i zamole ih da se vrate ili da plate ulaz.

Naplata ulaza opravdava se troškovima održavanja infrastrukture sela i dvaju muzeja koji se ovdje nalaze, no mnogi Englezi ljuti su zbog privatnog prisvajanja dijela zemlje.

Da se nas pita, znamo što bismo poručili. Ovako nam preostaje samo maštanje…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju