Njemačka ima Neuschwanstein, Rumunjska ima Bran, Hrvatska ima Trakošćan… Gotovo svaka europska zemlja ima svoj dvorac „za utrku“. No, koja od njih ima – najviše dvoraca? Možda biste pomislili na Češku, Njemačku ili Škotsku jer ste o njima najviše čitali, no prema pisanju National Geographica, europska zemlja s najviše dvoraca je… Wales!

Barem je tako kada se uzme u obzir broj dvoraca podijeljen s površinom zemlje. U tom slučaju, Wales rastura, a svi žive kao kraljevi. Skoro. A to mogu zahvaliti burnoj prošlosti i položaju svoje zemlje. Normani i Englezi predvođeni engleskim kraljem Eduardom I. (poznatim pod nadimkom Dugonogi) podizali su brojne dvorce u 13. i 14. stoljeću.

Velšani će se pohvaliti kako imaju dvorac za svačiji ukus: uzdignute i okružene močvarama, one s masivnim obrambenim zidinama, dvorce podignute od prepoznatljive crvene cigle, ali i one koji su s vremenom pretvoreni u predivne i raskošne rezidencije.

Među najpoznatijima su dvorac Kidwelly kojeg ste imali prilike vidjeti u filmu Monty Python i Sveti Gral, dvorac Coch smješten na jugu, koji je služio kao mjesto za odvijanje dekadentnih zabava lordu Buteu ili recimo dvorac Chepstow koji se nadvija na klifovima iznad rijeke Wye. Ovaj posljednji može se pohvaliti neobičnom zanimljivošću, a ta je da ima najstarija drvena vrata u Europi.

Premda je kralj Eduard I. podizao i renovirao već postojeće dvorce, povjesničari ističu kako su oni zadržali velške karakteristike. Jedna od njih su primjerice tornjevi i kule u obliku slova D. U nekima čak nije ni stigao ili uspio boraviti duže od jednom, kao što je slučaj s dvorcem Conwy, kojeg su velški pobunjenici osvojili krajem 13. stoljeća.

Danas su svi oni u sigurnim rukama, otvoreni javnosti koja oduševljeno korača njihovim hodnicima i tajnim prolazima. A kada se pročuje da je upravo Wales zemlja koja „šiša“ ostale brojem dvoraca po površini, ne sumnjamo da će putnika i ljubitelja velebne arhitekture biti još i više.

Neuobičajenim putovima: 3 rute za savršeni "roadtrip" u Walesu koje ćete zauvijek pamtiti Llanddwyn - 1 +0 Llanddwyn - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju