Država Nepal zabranila je planinarima koji bez vodiča penjanje na Mount Everest još 2019. No, sada je vlada te zemlje objavila kako avanturisti iz drugih zemalja neće moći pješačiti ili se penjati na planine u nacionalnim parkovima Nepala bez vodiča.

Umjesto toga, morat će unajmiti vodiča s državnom licencom ili se pridružiti vođenoj grupi. Prema novoj odredbi, koja je stupila na snagu 1. travnja 2023., "svi planinari moraju dobiti usluge licenciranih vodiča i dobiti TIMS karticu preko ovlaštenih agencija registriranih pri vladi Nepala", objavila je nepalska Turistička zajednica. TIMS (skraćenica za „Trekkers Information Management System“), kartica je koja je ujedno i dozvola za planinarenje potrebna stranim turistima.

Nepalske vlasti očekuju kako će ova odluka pomoći u smanjenju nesreća, od kojih dio završi i smrtnim ishodom. Također, na ovaj način će se znati i kretanje planinara, pa će biti jednostavnije organizirati pomoć.

U Nepalu se naravno, nalazi i najviši svjetski vrh – Mount Everest. Prema podacima iz 2019. godine, državu je posjetilo 400 tisuća planinara, od kojih je otprilike 10 posto planinarilo solo. Upravo su za njih zabrinute nepalske vlasti, jer smatraju kako se izlažu golemom riziku.

Iako neki planinari nisu oduševljeni ovom idejom, jer im planina simbolizira slobodu i mir, turističke agencije diljem svijeta odluku su pozdravile, smatrajući kako će definitivno dovesti do veće sigurnosti planinara.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju