Barem smo se mi na Balkanu nagledali propalih projekata, napuštenih hotela, srušenih spomenika, nedovršenih poslova. Sjetimo se samo propalog megalomanskog projekta zvanog Dječja bolnica u zagrebačkom Blatu, ili velebnog ali zanemarenog spomenika na Petrovoj gori. Pa, kad pomislimo da nas ništa ne može iznenaditi ili zaplašiti, stigne ovo.

Napušten Igloo city na Aljasci. Ne samo što je riječ o neobičnoj turističkoj atrakciji u jednom od najudaljenijih dijelova Sjedinjenih Američkih Država, ali i cijelog svijeta, već što ta atrakcija nikad nije zaživjela. Koje li štete nakon toliko očiglednog entuzijazma.

Igloo City u Cantwellu trebao je zasjati kao novootvoreni hotel kada se počelo s gradnjom 1970-ih godina. No, gradnja se odužila i pritom su stalno iskakali neki novi problemi. Danas bi se građevinari vjerojatno uspješnije nosili s njima, no tada je to bio malo zahtjevniji poduhvat. Jedan od glavnih problema je bila neadekvatna veličina prozora koja je narušila cijelu ideju interijera.

I dok su vlasnici i graditelji pokušavali pronaći rješenje, tijekom te „pauze“ hotel je ostao zapušten, prepušten surovim vremenskim uvjetima. Kako nitko nije znao što bi s njim, hotel je čak promijenio nekoliko vlasnika koji su ga samo prodavali dalje jednom kad bi shvatili da je težak za održavanje, a gotovo nemoguć za dovršiti.

Prevelik da bi ga se uništilo, ovaj hotel samo je ostao stajati kraj ceste, a o njegovoj veličini svjedoči podatak da je vidljiv iz aviona koji leti na visini od 9 000 metara.

Premda izvana i danas djeluje pristojno, njegov interijer nikad nije dovršen. Iako na njegovih vratima stoji lokot, prolaznici i znatiželjnici lako pronađu način da uđu unutra kroz pukotine ili rupe u prozorima nastale nakon što bi se staklo razbilo.

Snježnobijela kupola zjapi sama pored ceste, premda je sadašnji vlasnik svojedobno najavio promjene. Doduše, to je bilo prije pandemije koronavirusa i krize koja zahvaća cijeli svijet. Danas pak najavljuje kako će hotel – prodati. Ima li zainteresiranih?

Mračni turizam: Napuštena crkva u kojoj su svi vidjeli duhove krije moćnu poruku Napuštena crkva u Češkoj - 3 Napuštena crkva u Češkoj - 4 Napuštena crkva u Češkoj - 1 +4 Napuštena crkva u Češkoj - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju