Za mnoge od nas vjerovanja u duhove ostala su u djetinjstvu i završila s posljednjom epizodom Ghostbustersa. Pa ipak, ljudska fascinacija životom i smrću ne prestaje buditi znatiželju, te čak i ''najodrasliji'' među nama ne mogu odoljeti sablasnim pričama i mističnim destinacijama. Dokaz za to je i malo mjesto Lukova na rubu Češke.

Ovdje počiva stara napuštena crkva sv. Jurja iz 14. stoljeća koja je preživjela ratove, požare, a kasnije jednostavno zub vremena. Posljednji put bila je u upotrebi 1968., kada se za vrijeme pogreba odlomio i pao dio stropa te preplašio domaće stanovnike do te mjere da su prestali zalaziti u crkvu.

Prepuštena sebi i prirodi, crkva je propadala, a u nekoliko navrata vandali su iz nje uzeli vrijedne stvari i za sobom ostavili grafite. Naizgled još jedna zaboravljena zgrada nepokošene trave, oronule fasade i čemernog izgleda. Međutim, popnete li se i provirite kroz prozor, čeka vas još sablasniji prizor.

Ljudske figure ogrnute bijelim tkaninama nepomično sjede pogleda uperenih u pod – no njihova se lica ne vide jer ne postoje.

Ulazak u crkvu popraćen škripom podova i osjećajem da vas netko promatra mnoge je posjetitelje ostavio pred vratima, previše uplašenima da bi ulazili.

 

 

Iako je prizor zastrašujući, riječ je ''samo'' o umjetničkom projektu Jakuba Hadrave, koji je svoju izložbu postavio ovdje kako bi vratio privid života u napuštenu crkvu. Da bi što bolje oponašali ljudska tijela, za siluete su poslužili stvarni ljudi, a posebna prigušena rasvjeta noću daje dodatni jezivi ton.

Autor je time htio predstaviti duše Nijemaca koji su živjeli na ovim prostorima prije Drugog svjetskog rata i tako podsjetiti ljude na povijest mjesta i crkve.

Njegova trajna izložba počela je privlačiti sve više posjetitelja i ''mračnih turista'', a postoji nada da će donacije pomoći obnovi crkve. Preostaje samo pitanje hoće li potencijalna restauracija crkve narušiti taj autentični, sablasni doživljaj. Do tada, preostaje iskoristiti priliku i još jednom proživjeti stare trnce u tijelu.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju