Maroko je definitivno foto-zahvalna lokacija. Svaka zgrada, kutak bazara ili vidikovac osiguravaju savršen „background“ i živopisne boje. No, jeste li znali da u Maroku možete imati i vlastitu filmsku kulisu na kojoj vas nitko neće ometati?

Pronaći ćete ju na planini Atlas, nedaleko od popularnog mjesta Ouarzazate (dvije muhe jednim udarcem!). Baš ovdje, u pustinjskom gradu, sniman je dio filma Lawrence od Arabije.

Nakon što je redatelj David Lean otkrio ovu savršenu lokaciju 1960-ih, vijest se pročula po redateljskim kuloarima i svi su navalili. Tako su ovdje snimani i dijelovi Mumije, Gladijatora, Pad crnog jastreba, Princ Perzije, te čak i dijelovi Igre prijestolja i Zakon braće.

Što ih je toliko privuklo? Kada dođete ovdje, osjetit ćete u zraku: egzotičan ambijent i predivna pustoš stvaraju dojam kao da ste na kraju svijeta, a već iza ugla skrivaju se sadržaji. Par kafića, hotela, dućana, kuća domaćih ljudi koji su – usput rečeno – izvrsni domaćini…

Ambijent Bliskog istoka, bez kaosa Bliskog istoka. To je to što se traži. I sama ekipa National Geographica „posudila“ je Maroko kao kulisu za seriju o Isusu, a cijelo područje dobilo je nadimak „pustinjski Hollywood“.

No, nemojte doći, poslikati se i otići bez da posjetite slatki Ouarzazate i obližnjeg UNESCO-vog štićenika, utvrđeno selo Ait Benhaddou koje je također „glumilo“ u mnogim filmovima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju