Situacija u kojoj se našao Napoleon Bonaparte početkom 19. stoljeća nije bila blistava. Poraženi car koji je morao abdicirati našao se u egzilu na otoku Elbi gdje je proveo gotovo godinu dana. Umjesto da besposleno čeka svoju sudbinu, Korzikanac je uzeo stvari u svoje ruke, pobjegao s otoka te s Azurne obale sa 700 pristaša krenuo prema Parizu.

Usprkos tome što je proglašen državnim neprijateljem, a glava mu je bila ucijenjena, stigao je na svoje odredište za manje od dva i pol tjedna. I to nije bilo sve. U Parizu je podigao vojsku i ponovno preuzeo vlast. Takav preokret zabilježen je kao jedan od najvećih povrataka u povijesti, a ruta kojom je Bonaparte prošao kroz Alpe do Grenoblea, prije nego što je nastavio prema Parizu, postala je legendarna.

Poznata kao Napoleonova ruta, put dugačak 325 km privlači zaljubljenike u povijest koji ondje dolaze kako bi krenuli carevim stopama i iskusili putovanje koje je zauvijek promijenilo tijek europske povijesti.

Napoleonova ruta francusko je nacionalno blago, što potvrđuje i Jérôme Viaud, gradonačelnik Grassea, grada najpoznatijeg po parfemskoj industriji, ali i po jednoj od glavnih stanica na Bonaparteovom putu.

Put od Sredozemnog mora sve do Alpa može se pohvaliti nevjerojatnom raznolikošću krajolika, arhitekture, kulture i povijesti stoga ne čudi da i gradonačelnik Grassea, koji je ujedno i predsjednik udruge Napoleonove rute (A.N.E.R.N) poziva posjetitelje da upoznaju Francusku na putovanju kroz 42 manjih i većih mjesta.

Na popisu mjesta koja treba vidjeti su Vallauris, ljetovalište koje su voljeli umjetnici poput Pabla Picassa, zatim Cannes, biser francuske rivijere poznat po međunarodnom filmskom festivalu, kao i Castellane iz kojeg se kreće prema kanjonu Gorges du Verdon. Sisteron, Gap i Grenoble također su neke od obaveznih stanica.

Stoga umjesto da kretene autoputom, skrenite na sporiju cestu i uđite dublje u Francusku kako biste otkrili više o europskoj prošlosti pritom otkrivajući prekrasna mjesta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju