Prostrana soba s mnogo dnevnog svijetla u lijepoj, velikoj zgradi udaljenoj tri minute hoda do rive. Pogled s prozora pada na uske popločene ulice i zelenilo mediteranskog raslinja u vrtu ispred ulaza...

Ne, ne reklamiramo apartmane na Jadranu, ali maštamo o toplijim danima i izletu na Korziku, u lučki grad Ajaccio.

Osim što je riječ o lijepom mediteranskom gradu na romantičnoj Korzici, ovdje se, prilično nenametljivo, smjestila zgrada koju smo opisali na početku. Na ulazu iznad haustora razaznaje se natpis - Napoleon.

Upravo ovdje rođen je legendarni francuski vojskovođa i car Napoleon Bonaparte. Bio je to vrući ljetni dan u kolovozu 1769. godine, kada je siromašna obitelj talijanskog podrijetla ovdje postala veća za jednog člana.

Njegovi roditelji sudjelovali su u pobuni protiv francuskih vlasti, majka se borila čak i dok je bila trudna s njim. Francuski jezik naučio je tek s 10 godina, zadržavši specifičan naglasak s Korzike zbog kojeg su ga često maltretirali u školi.

Iako nije dugo živio na Korzici, lokalno stanovništvo ponosno je na činjenicu da se lider njegovog kalibra rodio baš u njihovom susjedstvu. Zgrada u kojoj je proveo djetinjstvo pripadala je članovima njegove porodice više-manje kontinuirano oko 250 godina (od kraja 17. stoljeća pa sve do početka 20. stoljeća).

Sam Napoleon na povratku iz Egipta kratko je stao ovdje 1799. godine i nikada više. Jednom prilikom zgrada je preživjela pljačku i pokušaj paleži od strane političkih neprijatelja obitelji, no na stotu godišnjicu Napoleonova rođenja preuređena je i proširena.

Zgrada je 1967. godine postala muzej posvećen Napoleonovoj obitelji. Čak i ako niste poznavatelj prošlosti i Napoleonove karijere, to vas ne treba spriječiti. Muzej je ionako orijentiran na njegov privatni život, ljudske priče iz njegove obitelji, pa čak i povijest zgrade u kontekstu vremena u kojem je „živjela“ – dobit ćete dobru sliku mjesta u kojem se nalazite, a usput ćete moći reći da ste bili u Napoleonovoj kući.

A posjetite li Ajaccio 15. kolovoza, na njegov rođendan, očekuje vas slavlje za pamćenje: muškarci u kostimima Napoleonovih vojnika, razne ceremonije i koncerti, te veličanstven vatromet kojeg je milina promatrati iz luke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju