Oni koji nemaju problema s nižim temperaturama, sigurno rado odlaze u planine. Zimi su pune snijega i mogućnosti bavljenja zimskim sportovima, a ljeti, dok asfalt gori na +40, prave su oaze usred pustinja. E pa, sad nećemo o zimi, ali bliži se ljeto i ako razmišljate o odmoru u planinama, nije uopće loša ideja otići u neki od ovih planinskih gradova smještenih na europskom kontinentu.

Zermatt (Švicarska)

Švicarska ima mnogo šarmantnih malih gradova u kojima možete uživati u planinskoj atmosferi. Zermatt se nalazi u podnožju Matterhorna i poznat je po brojnim restoranima, planinarskim stazama i zimskim sportovima.

Ovaj grad bez automobila savršen je za one koji planiraju izbjeći prometne gužve. Gradom se najbolje snaći pješice ili biciklom, ali moguće je kretanje i konjskom zapregom. Zermatt je također dom najviših vrhova Alpa, a do njih se može doći žičarama koje su dostupne tijekom cijele godine.

Iako Zermatt nije baš jedan od najpovoljnijih planinskih gradova, zasigurno je mjesto gdje ćete u par dana godišnjeg uživati punim plućima.

Cortina D'Ampezzo - 2 Cortina D'Ampezzo - 2 (Foto: Getty images)

Cortina d'Ampezzo (Italija)

Oni koji traže planinski grad pun povijesti trebali bi razmotriti Cortinu d'Ampezzo, smještenu u srcu Dolomita. Grad je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara i opet će to biti 2026. godine, te je postao referenca za zimske sportove.

Iako su zimski sportovi ovdje glavna atrakcija, itekako je zabavno i usred ljeta. Stanovnici mogu uživati u lokalnoj kuhinji ili otkriti restorane s Michelinovim zvjezdicama. Tijekom toplog vremena najbolje aktivnosti na otvorenom uključuju planinarenje i vožnju biciklom, a staza ovdje doista ne nedostaje. Cortina d'Ampezzo pun je pogodak, tako da ako želite najbolje od Dolomita, na dobrom ste putu.

Chamonix (Francuska)

U francuskim Alpama nalaze se romantični hoteli koji su savršeni za bijeg tijekom posjeta Francuskoj. Upravo takvih hotela ima dovoljno u Chamonixu, olimpijskom gradu strateški smještenom blizu granica Švicarske i Italije.
Posjeta nudi savršenu priliku za istraživanje njegove bogate povijesti, alpske arhitekture, lokalne kuhinje i tradicionalnih festivala. Atmosfera je opuštena, a iz grada puca prekrasni pogled na Mont Blanc, najviši vrh zapadne Europe.

Bled - 4 Bled - 4 (Foto: Shutterstock)

Bled (Slovenija)

Bled (iako baš nije potpuno planinski, jer je na 500 metara nadmorske visine) poznat je po smaragdno zelenom jezeru, srednjovjekovnom dvorcu i alpskom krajoliku. Smješten u Julijskim Alpama u Sloveniji, ako govorimo o financijskoj strani, bolji je izbor uza odmor od tri gore navedena odredišta.
Na sred jezera nalazi se čest motiv razglednica - otok sa šarmantnom crkvom, a izleti brodom lako su dostupni. Oni koji traže slikoviti pogled mogu otići do Bledskog dvorca, smještenog na vrhu litice s pogledom na jezero. Planinarenje, vožnja biciklom i ostale aktivnosti, ovdje su i više no dostupne.

7 zanimljivosti koje trebate znati o najvišem vrhu bivše Jugoslavije Triglav - 3 Triglav - 2 Triglav - 1 +0 Triglav - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju