Put vrtova ili Ruta vrtova najljepša je cesta Južne Afrike, barem tako kažu oni koji su njome prolazili. Čak 300 kilometara duga cesta vodi uz obale južnog Atlantskog oceana, a svoje sanjivo ime dobila je po istoimenom Nacionalnom parku, tj. po bogatoj vegetaciji, jezerima i šumama.

Duž rute moguće je stati na brojnim zanimljivim lokacijama. Cesta počinje u mirnom zaljevu Mossel i prolazi kroz idilični povijesni gradić George u kojem se isplati stati i posjetiti lokalni botanički vrt. Ova regija obuhvaća čak 20% biljnih vrsta cijelog afričkog kontinenta.

Potom se uputite cestom prema planinama Outeniqua, koji vodi kroz impresivne kanjone i preko visokih mostova sa spektakularnim panoramskim pogledom. Stići ćete u Knysnu, kulinarsku prijestolnicu čije restorane naprosto morate posjetiti i koja je s razlogom najposjećenija točka na ovoj ruti.

Nakon Knysne, čeka vas Nacionalni park Wilderness i vjerojatno već po imenu dobro pretpostavljate što vas čeka. Idealan je za kampiranje, planinarenje i vožnju kajaka, a ovdje ćete susresti brojne vrste egzotičnih ptica.

Sljedeća stanica je zaljev Plettenberg koji je poznat po svojim predivnim pješčanim plažama. Ovdje možete sudjelovati u turi promatranja kitova i dupina ili zajahati valove na daskama za surfanje.

Manje od sat vremena vožnje kasnije naići ćete na selo Storms River, poznato po prekrasnom krajoliku koji ga okružuje. Ovdje se možete okušati u planinarenju, zip-lineu, vožnji kajaka kroz uske kanjone i jednom od najviših bungee-jumpinga na svijetu s mosta Bloukrans na visini od čak 216 metara.

Idilično putovanje završava Nacionalnim parkom Tsitsikamma („mjesto s mnoštvom vode“) u kojem se nalazi najstarija planinarska staza u državi, tzv. Otter Trail za koju vam treba čak pet dana da biste ju prošli u cijelosti.

Ako želite samo „projuriti“ ovom cestom uz kraća stajanja i noćenja na najpopularnijim destinacijama, računajte da će vam trebati oko 3-4 dana. No, ako želite uroniti u ovaj predivni svijet kako spada, trebali biste odvojiti čak dva tjedna. Dva tjedna čiste uživancije, jer ovdje je nemoguće provesti previše vremena. 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju