Mantova ili Mantua središte je istoimene sjeverne talijanske provincije u Lombardiji, a na ljestvicama s najboljom kvalitetom života u Italiji redovito je na prvom mjestu. Ako negdje možete osjetiti puni smisao la dolce vite, Mantova bi trebala biti prava adresa. Nestvarna arhitektura satkana od kupola i tornjeva okružena predivnim jezerima prizor je za pamćenje. Mantovu svakako vrijedi posjetiti, pogotovo ako ste odlučili skoknuti do Verone ili Gardskog jezera, od kojih je udaljena oko 40 kilometara.

Talijani je uspoređuju s uspavanom ljepoticom jer je zadržala svoje konture još od srednjeg vijeka, a prirodna „vodena utvrda“, odnosno jezera koja je okružuju dodatno doprinose tom bajkovitom prizoru. Mantova je danas okružena trima jezerima (Lago Superiore, Lago di Mezzo i Lago Inferiore) koja se pune vodom iz rijeke Mincio što se spušta s jezera Garda. Četvrto jezero, Pajolo, isušeno je u 18. stoljeću.

Ime grada potječe od etrurskog boga Mantusa, pandana Hadu, bogu podzemnog svijeta. Za razliku od modernih konotacija kao zlog Hada, nekoć je bio prikazivan više kao pasivan, a ne zao; njegova je uloga bila održavanje ravnoteže u svijetu, stoga nema ničeg zlokobnog u nazivu grada. Mantova je i rodni grad pjesnika Vergilija, a voljeli su je i brojni umjetnici koje je okupila obitelj Gonzaga, veliki sponzori umjetnosti i kulture. Duždeva palača u kojoj je živjela obitelj, palača Palazzo Te, kao i katedrala i crkve samo su neke od znamenitosti koje vrijedi obići.

Staro središte grada koje je upisano na popis svjetske baštine nudi poseban osjećaj, osobito ako se prošećete njime u predvečerje, prije nego što naručite kakav Aperol spritz ili Americano. U kafićima, restoranima i barovima možete susresti ekscentrične Talijane koji kao da su ispali iz kakva Fellinijeva filma, kao i mlade umjetnike koji u boemskom stilu uživaju u poeziji i filozofiji.

Jedno od mjesta na kojem se može uhvatiti duh grada jest bar Caravatti s pogledom na predivni trg Erbe. Otvoren prije više od 150 godina, danas je Caravatti mjesto koje pomno čuva štih starog vremena, a u njemu se i dalje može kušati posebni aperitiv iz tog doba. Recept za aperitiv je tajna, a sadrži vino i mirisne začine. Turistima je Caravatti mjesto poput "kriške lokalnog ugođaja", mjesto na kojem se sreću turisti i domaći. Još uvijek netaknut gužvama i suvenirnicama na svakom koraku,

Mantua je još uvijek u sjeni turističkih meka Italije, gdje poznavatelji dolaze na mirni odmor kako bi uživali u finom vinu i hrani, poput primjerice specijaliteta stracotto d'asino, krepkog magarećeg gulaša koji se kuha satima kako bi zadovoljio zahtjevne gurmane. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju