U gradovima diljem svijeta cijene neumorno rastu, povećavajući troškove života više nego ikad prije, što nisu blistave vijesti za putnike koji traže povoljne destinacije za odmor. Srećom, neka mjesta povoljnija su od drugih, kao što je slučaj s Lisabonom, potvrđuje Economist Intelligence Unit (EIU) prema podacima za prošlu godinu. Prema njihovoj ljestvici, upravo bi glavni grad Portugala mogao biti sjajno mjesto za sve one koji traže prijateljske cijene u Europi.

Čak 56 posto niži troškovi života u usporedbi s ostalim gradovima u zapadnoj Europi čine ga atraktivnim odredištem za putnike. Lisabon je privlačan i digitalnim nomadima, zbog vize koja omogućuje onima što rade na daljinu boravak od jedne do dvije godine. U usporedbi s cijenama u Zagrebu, Lisabon je nešto skuplji kada je riječ o cijenama smještaja, ali hrana u trgovinama i na tržnicama malo je jeftinija. Cijene kave i piva u kafićima su podjednake, dok ćete u nekim popularnim restoranima brze hrane čak jeftinije proći u Lisabonu.

Lisabon - 1 Lisabon - 1 (Foto: Shutterstock)

No bez obzira na cijene, portugalski grad kojem ne nedostaje šarma i dobre atmosfere odlična je ideja za putovanje. Mnogi putnici preporučuju proljeće ili jesen kao idealno vrijeme za putovanje jer nemilosrdne ljetne temperature mogu pokvariti doživljaj.

No za veliki godišnji reset na plažama srpanj i kolovoz dobar su odabir jer inače hladniji ocean dopušta ugodnije kupanje. Ti su mjeseci i skuplji od siječnja i veljače, kada su jeftinije cijene letova i smještaja, ali ako vam budžet predstavlja važniju stavku, dobar su povod za bijeg od bljuzge i zimskog bluesa. Prosječne lisabonske temperature u siječnju su od 8 °C do 15 °C, a u veljači od 9 do 16 °C. 

Autobus na "tračnicama": Njemački trik za smanjivanje prometnih gužvi u gradu O-Bahn u Adelaidu u Australiji - 4 O-Bahn u Adelaidu u Australiji - 3 O-Bahn u Adelaidu u Australiji - 2 +1 O-Bahn u Adelaidu u Australiji - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju