1. Japanski otoci mačaka i Cat caffei Tokija

Naravno da ova lista ne bi mogla proći bez japanskog otoka Tashirojima, koji nitko ne pamti pod pravim imenom, već onim što je bitno: Otok mačaka! Nije pretjerano tako ga zvati jer na otoku živi 120 mačjih stanovnika - više nego ljudi.

No Japan ima nekoliko takvih otoka. Drugi je najpoznatiji Aoshima, gdje mačke provode dane u ribarskim selima čekajući svoj dnevni riblji menu, a tu su Ensohima, Manabeshima itd.

Smatra se da je uzrok ''mačjim otocima'' lokalno vjerovanje stanovništva da skrb za mačke donosi zdravlje i dobru sreću. Budimo realni, riječ je o zemlji u kojoj je Hello Kitty ambasador turizma.

Tokio je grad beskrajnih opcija, pa činjenica da imaju gotovo stotinu cat caffea ne čudi previše, naročito ako uzmemo u obzir da postoje i zečji kafići.

2. Rim, Italija: Moji preci poznavali su Cezara 

Jeste li znali da u Rimu postoji više od 300.000 maca uličarki? No neke od tih mačaka imaju okolinu koju biste vi skupo platili.

Naime, oko 150 njih ''ugnijezdilo'' su se u rimskim ruševinama i ostacima koloseuma, foruma i hramova na mjestu gdje je navodno ubijen Julije Cezar.

U jednoj od iskopina kompleksa, ispod ulice, danas se nalazi sklonište za mačke. Pokrenule su ga lokalne volonterke ''le gattare'' (''cat ladies''), a danas primaju donacije sa svih strana svijeta. Omogućile su i online udomljavanje mačaka od kojih vas svaka mami svojom pričom poput ''Moji preci poznavali su Cezara''. Iako su same po sebi već neodoljive, moramo im odati priznanje za marketing.

Mačke su službeno stekle status gradske biokulturne baštine.

Ave!

3. Malezija, Kuching: Muzej mačaka

Osnovan 1993. godine, ovaj muzej sadrži više od 4000 primjera obožavanja mačaka kroz povijest. Tu su umjetnički prikazi mačaka, slike mačjih borbi, povijest egipatskog štovanja mačaka, mačaka na poštanskim markicama, pa čak i ''mačjeg hoda'' na modnim pistama.

Muzej je simbolično postavljen u gradu Kuching zbog njegova imena koje prema nekim vjerovanjima potječe od riječi mačka (malezijski naziv za mačku je kucing). A mislili smo da smo mi ludi za mačkama…

4. Turska, Istanbul: Bog na nebu, mačke na zemlji

Treba li uopće naglašavati? Tko god je bio u Istanbulu, vidio je više mačaka nego fildžana.

Ljubav prema mačkama ukorijenjena je i u islamskoj vjeri – kako je riječ o vrlo čistim životinjama, često ćete ih zateći u džamijama, gdje im je dopušten ulaz.

Građani Istanbula brinu se za svoje mačke i primijetit ćete ih kako nose vrećice s piletinom po naselju.

Tombili je bio slavni ulični mačak ovjekovječen na urnebesnim fotografijama dok oslonjen laktom o stube osuđuje svijet oko sebe – nakon smrti dobio je i svoju malu bistu.

Gli je najpoznatija mačka Aja Sofije s tisućama pratitelja na Instagramu, a upoznala je i predsjednika Baracka Obamu kada je s turskim predsjednikom Erdoganom obilazio muzej. Obama ju je pomazio, no ona nije bila impresionirana.

S nedavnom odlukom turskih vlasti da Aja Sofija opet postane džamija, mnogi su se zabrinuli što će biti s Gli. Međutim, vlasti su poručile da brige nema – Aja Sofija njezin je dom i mačka sama odlučuje o tome.

Za sve ljubitelje Istanbula i (njegovih) mačaka, preporučujemo film Kedi. Vjerujte nam na riječ.

5. Malta, Marsaxlokk: Konobar, daj mački što pije!

Nisu mačke od jučer – od svih mjesta čini se da su se najviše koncentrirale na pitoreskno ribarsko mjesto Marsaxlokk, poznato po svojim šarenim barkama i ribljim restoranima.

Mačke hodaju ulicama, mjauču ispod stolova, izležavaju se na automobilima, spavaju u hladu ulaznih vrata kuća, čekaju hranu u čamcima… A koliko su dio grada i svakodnevnog mediteranskog života, svjedoči i bista ribara s djecom i mačkom

6. Sirija, Aleppo: Neuništivi duh Istoka

Mohammad Aljaleel ''Alaa'' proslavio se u svjetskim medijima kada je prije nekoliko godina izašla vijest o njegovu azilu za mačke u Aleppu.

Iako je prošao bombardiranja i ratne strahote, a azil mu je jednom prilikom potpuno uništen, Alaa se vratio u svoj grad i ponovno ga podigao iz temelja. U tome su mu pomogli ljudi diljem svijeta svojim donacijama, u čemu je pomogao šef kampanje - tigrasti mačić zvan Maxi. 

Unatoč tragediji koja je zadesila zemlju nije izgubio smisao za humor koji mu pomaže nositi se sa situacijom, pa je tako agresivnu mačku koja je došla u azil i preotela hranu drugim mačkama nazvao al-Baghdadi.

Danas mu je plan podići utočište za mačke, ali i dječji vrtić za siročad. Smatra kako pomažući životinjama djeca najbolje uče nježnost i važnost pomaganja drugima, što na kraju djeluje iscjeliteljski i na vlastite ratne traume.

7. Zagreb: Cat Caffe

Završit ćemo ovu listu prije nego što srušimo internet upotrebom riječi mačka i za kraj preporučiti najbližu, a jednako slatku destinaciju: Cat caffe u Zagrebu.

Idealno za planiranje iduće destinacije uz meowchiato i čupavo društvo.

  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju