Brijune čini skupina od 14 otoka i otočića koji su se smjestili zapadno od istarske obale. Najveći i najpoznatiji otoci su Veliki Brijuni i Mali Brijuni. Brijuni su nadaleko poznati po vrlo blagoj mediteranskoj klimi i bujnoj vegetaciji, a područje nacionalnog parka je bogato brojnim tropskim vrstama biljaka koje tvore posebno uređene aleje, parkove i perivoje.

Otočje je važno sezonsko stanište za mnoge vrste sjevernih ptičjih populacija koje osvježenje traže u okrilju triju zamočvarenih jezera. Ovo su otoci iznimne i burne prošlosti, otoci mira i tišine koji su godinama služili kao predsjednička rezidencija.

Jedna od mnogobrojnih legenda vezanih za otočje kaže da su na ovom mjestu, brigom anđela skupljeni ostaci iz Edenskog vrta, kako bi zaštićeni valovima ostali ljudskom rodu kao trajni posjetnik na ljepote raja. U nastavku vam donosimo detaljan vodič za posjet Brijunima, na vama je da krenete istraživati ovaj „raj na Zemlji“.

Dolazak do Brijuna

Odlučite li se na izlet do Brijuna automobilom možete doći sve do mjesta Fažana koje se smjestilo nadomak Pule. Kako bi posjetili sam nacionalni park potrebno je ukrcati se na brod u mjestu Fažana. U samom centru ovog mjesta se nalazi mol s kojeg isplovljava brod, karte se kupuju u poslovnici Np Brijuni ili online. Vožnja do Brijuna od Fažana traje svega 15-ak minuta, a za to vrijeme ćete svakako moći uživati u svježem morskom zraku i prekrasnom pogledu na Fažanski kanal, Brijune i jugozapad poluotoka Istre. Nakon pristanka u luku Veli Brijuni uputite se na turistički vlakić uz kojeg će vas dočekati i vodič te vas provesti u skriveni svijet Brijunskog otočja.

Što ćete vidjeti na Brijunima?

Izlet tako započinje na istočnoj strani otoka, prvi dio izleta uključuje panoramsku vožnju vlakićem uz samu obalu predivnog otoka sve do sjevera otoka na kojem se smjestio safari-park. Tokom vožnje vlakićem imat ćete priliku vidjeti teren za golf, kaštel, stare gospodarske zgrade sagrađene početkom 20. stoljeća u doba austrijske obitelji Kupelweiser.

Prije dolaska u sam safari park posjetioci mogu uživati u pogledu na drugi otok po veličini - Mali Brijun. Na Malom Brijunu se nalazi jedna od najvećih austrougarskih utvrda na Mediteranu nazvana Fort Brioni Minor. Tijekom ljeta se u ovoj utvrdi održavaju razni kulturni događaji i manifestacije.

Istražite svijet više od 80 vrsta biljojeda

Safari park se smjestio na površini od oko 9 hektara, a tu ćete vidjeti 80 vrsta biljojeda koji su uglavnom dovezeni iz Afrike i Azije, te u posljednje vrijeme sve više autohtonih vrsta. Posjetitelji se mogu družiti s životinjama ili se pak okrijepiti u nekom od ugostiteljskih objekata. Nakon posjeta safari-parku panoramksa vožnja nastavlja se po zapadnoj strani otoka, a posjetioci mogu uživati u pogledu na dva manja brijunska otočića Vrsar i Vangu.

Bogata flora otočja ostavlja bez daha

Na otočju je registrirano preko 400 različitih biljnih vrsta, od jedinstvenih šuma crnike, lovora, prekrasnih divljih orhideja pa sve do egzotičnog raslinja kao što su pinija, cedar i sekvoja. A  uz same puteve kojima prolazi vlakić raste makija.

Posjetitelji nakon toga mogu posjetiti brojne izložbe: Izložba kopija fresaka i glagoljičkih natpisa Istre i Kvarnera u crkvi sv. Germana, izložbu fotografija Josipa Broza Tita na Brijunima, Izložbu Iz sjećanja starog Austrijanca te prirodoslovnu izložbu. Lagana šetnja se nakon izložbi nastavlja sve do očaravajućeg mediteranskog vrta. Tu je i jedna od najstarijih maslina na Mediteranu koja broji više od 1600 godina.

Na Brijunima ima pregršt mjesta za okrjepu i odmor te niz suvenirnica u kojima možete kupiti uspomenu na predivne otoke. Otok možete posjetiti u vlastitom aranžmanu, za to je potrebno kupiti individualnu ulaznicu, te možete koristiti aplikaciju Brijuni Pocket Guide na vašem mobilnom telefonu za stručno vođenje. Ulaznicu za posjet Nacionalnom parku možete kupiti online, za točno određeni datum i termin putem linka, a važno je znati da ukoliko ne budete točni, svoju ulaznicu ne možete koristiti u idućem terminu niti za nju imate pravo tražiti povrat.

Više informacija o samom Nacionalnom parku možete potražiti na službenoj internetskoj stranici parka.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju