Na malo više od sat vremena vožnje od Knina preko granice – u Bosni i Hercegovini, smjestio se Drvar, grad u prostranoj kotlini na lijevoj strani rijeke Unac. Pronaći ćete ga između ga planina Osječenice, Klekovače, Vijenca i Šatora.

Tijekom Jugoslavije, grad je bio poznat kao Titov Drvar, u čast Josipa Broza Tita. Na svega kilometar od središta grada pronaći ćete i Titovu pećinu, koja je uređena za posjetitelje kao vojni muzej. Ondje je svojedobno Tito često dolazio kako bi se sretao s predstavnicima savezničkih vojnih misija.

"Tijekom Drugog svjetskog rata maršal Tito koristio je nekoliko pećina za sklanjanje, ali je jedino pećina u Drvaru, zbog dramatičnosti događanja (njemački desant, boravka Vrhovnog štaba), uređena kao dio vojnog muzeja. Proglašena je, zajedno sa Muzejom 25. maj, Titovom vilom i zgradom u kojoj je oformljena OZNA za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. U socijalističkoj Jugoslaviji bila je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija (200.000 posjetitelja)“, piše Vidi Drvar, koji promovira ljepote tog kraja, dodajući kako je nakon devastacije svečano otvorena 2006. godine.

Pred visokim ulazom u pećinu dugačku 85 metara dočekat će vas plato i dvije barake. Poseban je prizor doći u vrijeme kad nabujaju kiše i podigne se razina vode, ponekad i do izlaza iz pećine. Voda tada jurne pod barakama da bi se obrušila s 12 metara u kanjon, predivnim slapom.

Idealni obiteljski izlet odmah uz granicu: Šteta bi bilo da ne uživate na idiličnom Jelenovom grebenu Jelenov Greben Jelenov Greben - 1 Jelenov Greben - 2 +3 Jelenov Greben - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju