Italija nisu samo svima poznati i slavni gradovi – Rim, Firenca, Venecija, Milano i ostali. Italija su i mala prekrasna mjesta, manje poznati gradovi za koje 99 posto nas nikad nije čulo, a ipak, kad ih nekim slučajem posjetimo, razvučemo osmijeh od uha do uha.

Jedan takav smjestio se upravo u regiji Umbriji, a „odaziva“ se na ime Monteleone d'Orvieto. Slavan je po kućama od crvenih cigli, smjestio se točno u srcu Italije, a iako ima nešto manje od 1500 stanovnika, evo nekoliko razloga zbog kojih bi se u njemu isplatilo provesti barem koji sat.

Kako doći

Ako krećete iz Zagreba, do Montelonea će vam trebati mrvicu više od 7 sati. Naravno, uzmite u obzir i stajanja po putu, tako da će to ispasti ipak nešto više. Put vas vodi autocestom preko Ljubljane, a od većih talijanskih gradova proći ćete tik uz Veneciju, Padovu, Ferraru, Bolognu i Firencu, pa je svakako dobra ideja zastati negdje po putu.


Što vidjeti

Gradić je sagrađen u 11. stoljeću, kao utvrda za branjenje od neprijateljskih napada. U 17. stoljeću prilično je nastradao u ratnom sukobu, no srećom, i danas postoje znamenitosti koje u njemu možete vidjeti. Jedna od njih su svakako ostaci srednjovjekovnih zidina, uključujući sjeverna vrata. Tu je i crkva apostola Petra i Pavla, a isplati se popeti i na Veliki toranj, s kojeg puca pogled na Umbriju, Toskanu i Lacij.

Gdje jesti

Iako malo, kao i svako mjestašce u Italiji, i ovo nudi finu klopu. Posjetite vinski bar Seven Cafe, kušajte njihove bruschette, ali i neko jelo s tartufima. Druga opcija je L'Ape Regina, restoran koji će vas uređenjem vratiti u prošlost, ali jest ćete fino i slatko. Ako se odlučite na duži boravak u Monteleoneu, za ostale obroke morat ćete otići u obližnja mjesta, a ovaj gradić može odlično poslužiti kao baza za istraživanje Italije u svim smjerovima.

 

Gdje spavati

Ako baš želite osjetiti Italiju, točnije Umbriju, i spavati na starom imanju pod hladom i mirisom borova, onda je za vas pravo mjesto Gli Ulivi. Iako noćenje nije najjeftinije na svijetu (soba s doručkom stoji  oko 1500 kuna), priroda opravdava svaku lipu. U sklopu smještaja nalazi se bazen, pa tko zna, možda baš to mjesto odaberete za polaznu točku prilikom razgledavanja Umbrije, obližnje Toskane...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju