Mir, tišina i nestvaran pogled na planinske vrhunce koje sunce na zalasku oboji u crvenkaste nijanse, planinarima i skijašima diljem svijeta sasvim su dovoljan razlog da se zapute prema Monte Rosi, planinskom masivu u Peninskim Alpama, na granici Švicarske i Italije.

S najvišim vrhovima Dufour (4638 m) i Zumstein (4573 m) Monte Rosa poznato je ljetno odredište onima kojima su skije draže od japanki. U tom kraju snijega i leda, na 2883 metara, smjestila se koliba koja bi se lako mogla naći u kakvom znanstvenofantastičnom kadru. Na raspolaganju ima 120 kreveta, a otvorena je od sredine ožujka do sredine svibnja te zatim od sredine lipnja do sredine rujna.

Toliko je neobična da gledajući je možete pomisliti kako se radi o kakvoj planinskoj „fatamorgani“ ili da je visinska bolest učinila svoje.
Sjajne građevina s ledenjakom Gorner doista čini razglednicu za pamćenje.

Koliba je u vlasništvu Švicarske alpske uprave, a projektirali su je profesori i studenti arhitekture i ekološkog dizajna sa Sveučilišta Luzern i ETH Zürich (Švicarski savezni tehnološki institut).

Kućica u obliku kristala osmišljena je tako da privlači sunčevu svjetlost koja se zatim pravilno raspoređuje kako bi zagrijala prostor na prirodan način. Višak akumulirane energije služi za osvjetljenje, a voda koja se može zahvaliti ledenjaku sprema se u rezervoaru nedaleko od futurističke kolibe.

Unutrašnjost „kolibe iz budućnosti“ nije ledena kao njezina vanjština. Drveni interijer Švicarci su začinili aluminijem i staklom kako pridošlicama ne bi nedostajao pogled na idilični okoliš čak i kada vrijeme provode grijući se uz kuhano vino.

Koliba Monte Rosa djelomično se koristi i kao istraživačka stanica te služi na primjer kako se energija i prirodni resursi mogu maksimalno iskoristiti. Odlučite li predahnuti u švicarskoj kućici, osim smještaja dobit ćete večeru i doručak, kao i čaj za van koji možete ponijeti u termosici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju