Arhitekti ga smatraju jednim od najelegantnijih gradova svijeta, biciklisti jednim od najboljih gradova za sebe, a europska istraživanja svrstavaju ga u listu top 10 gradova s najmanje stresa. Dobro došli u Bordeaux. Danas se šećemo njegovim najljepšim dijelom romantičnog imena: Port de la lune ili Mjesečeva luka.

Mjesečeva luka u Bordeauxu dobila je naziv po obliku rijeke Garonne na kojoj se nalazi: promatrana iz zraka, izgleda kao polumjesec. Zbog toga se na grbu grada nalaze rijeka s polumjesecom na sebi.

Cijeli pojas grada uz "Mjesečev" dio 2007. godine stavljen je na popis UNESCO-ove svjetske baštine. Riječ je o 1800 hektara površine (odnosno 40 posto površine užeg dijela grada) koji uključuje izvanredno urbano i arhitektonsko jedinstvo te primjere inovativnih klasicističkih i neoklasicističkih trendova.

Kada ga je prvi put ugledao, kraljevski arhitekt Ange-Jacques Gabriel izjavio je: "Nikad nisam vidio tako lijep prizor i spektakl kao što je ova luka. Ona svakako zaslužuje remek-djelo koje će se prenositi na iduće generacije." Bacio se na posao i osmislio izgled zgrada koje će okruživati trg Place de la Bourse.

Tako je u 18. stoljeću trg dobio novo ruho i postao najpoznatija turistička atrakcija grada. Kip kralja Luja XV. koji je nekad tamo stajao uništen je tijekom Francuske revolucije, a s vremenom su ga zamijenile visoka fontana i skulptura. U velebnim zgradama koje ga uokviruju danas se nalaze državne institucije, a sredinom ceste uz rijeku prolazi tramvaj.

S druge strane ceste nalazi se druga velika atrakcija: Miroir d'eau, to jest vodeno zrcalo. Zapravo je to veliki plićak po kojem domaći stanovnici i strani gosti rado hodaju bosi. Kad nema nikoga, postaje set za snimanje najljepših fotografija trga – naročito jer svakih 15 minuta stvara visoku maglu.

Rijeku možete prijeći mostom Pont de pierre, preko kojeg vozi tramvaj. Ima 17 lukova, a prema urbanim legendama, svaki luk stoji za jedno slovo u imenu Napoleon Bonaparte.

Lokalna gotička bazilika sv. Mihaela također je pod posebnom zaštitom UNESCO-a, a u njoj se od kraja 18. stoljeća nalazilo više od 60 mumificiranih tijela.

Sve je to samo maleni dio onoga što vas čeka u Bordeauxu: nevjerojatna arhitektura zbog koje ćete se osjećati kao u Parizu, ulaz u grad u obliku kule dvorca, kazalište, jedna od najduljih ulica za pješake u Europi s više od 250 dućana, zanimljiva povijest (jeste li čuli za ratove vina?), brončani konji u fontanama… No više o tome drugom prilikom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju