Malaga, dragulj na južnoj obali Španjolske, poznata je po svojoj bogatoj povijesti, predivnim plažama i užurbanim tržnicama koje zrače autentičnim andaluzijskim šarmom. Smještena na obali Costa del Sol, Malaga je postala lako dostupna destinacija za putnike iz Hrvatske zahvaljujući direktnim letovima Ryanaira iz Zagreba. Povratne karte već od 30 eura čine taj grad idealnim odredištem za kratki bijeg ili produženi vikend.

Kada jednom sletite u Malagu i istražite centralni dio grada, jedno od mjesta koje ne smijete propustiti je Mercado Central de Atarazanas, povijesna tržnica koja odiše duhom prošlosti i nudi bogatstvo okusa i mirisa lokalne gastronomije. Tržnica se nalazi u samom središtu grada, nekoliko koraka od glavnih atrakcija, što je čini savršenim mjestom za istraživanje lokalnih okusa i susret s malgaškom svakodnevicom.

Povijest tržnice Mercado Central de Atarazanas

Tržnica Atarazanas jedna je od najvažnijih građevina iz 19. stoljeća u Malagi i savršen primjer spoja povijesne i moderne arhitekture. Naziv "Atarazanas" potječe od arapske riječi za brodogradilište jer je tržnica izvorno bila smještena na mjestu nasridskog brodogradilišta iz 14. stoljeća.

Tijekom stoljeća zgrada je mijenjala svoju funkciju i služila kao skladište, vojni arsenal, bolnica, pa čak i vojna baraka. Nakon kršćanske rekonkviste grad je krenuo u prenamjenu tog prostora, a tek 1870. arhitekt Joaquín Rucoba dobio je zadatak izgradnje nove centralne tržnice.

Sačuvana su i monumentalna vrata iz razdoblja Nasrida, koja sada krase glavni ulaz. Danas, nakon nekoliko renovacija, uključujući veliku obnovu 1979. godine, Mercado Atarazanas zadržava svoju povijesnu vrijednost dok istovremeno nudi modernu infrastrukturu prilagođenu potrebama današnjih posjetitelja.

Okusi i doživljaji na tržnici Atarazanas

Na tržnici Atarazanas možete pronaći apsolutno sve što vam treba za savršen obrok – od svježeg voća i povrća do mesa, ribe i plodova mora. Upravo smo se zbog te raznolikosti vraćali na tu tržnicu nekoliko puta tijekom našeg boravka u Malagi. Puno štandova nudi gotovu hranu i street food, pa je ovo idealno mjesto za brz i ukusan zalogaj. Posebno preporučujemo isprobati pescaíto frito, tradicionalnu malgašku prženu ribu, koja se servira svježa i hrskava.

Cijene su povoljne, a kvaliteta izvanredna – svježi proizvodi dolaze iz lokalnih izvora, što tržnici daje dodatnu autentičnost i čini je nezaobilaznom točkom za sve gurmane i ljubitelje dobre hrane.

Jedna od zanimljivosti o Malagi iz vremena Nasrida, koji su vladali od 13. do 15. stoljeća, jest da je grad tada bio jedno od najvažnijih trgovačkih središta na cijelom Mediteranu. Malaga je bila dio Kraljevine Granade, posljednjeg muslimanskog uporišta na Pirenejskom poluotoku, te je imala ključnu ulogu u trgovini između sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Europe. Luka u Malagi bila je poznata po izvozu visokokvalitetnih proizvoda, kao što su sušeno voće, maslinovo ulje i vino, a baš kao i tada, i danas te proizvode možete pronaći na toj tržnici.

Informacije za posjet

Mercado Central de Atarazanas radi od ponedjeljka do subote, od 8 ujutro do 15 sati. Stoga, ako planirate posjet, preporučujemo da dođete ranije kako biste uživali u svježini ponude i izbjegli gužve. Neovisno o tome želite li kupiti svježe namirnice za svoj obrok ili uživati u tapasima i lokalnim specijalitetima, ta tržnica pružit će vam iskustvo koje spaja povijest, kulturu i gastronomiju Malage na jedinstven način.

Jedina talijanska luka u Istri: Zgodni gradić koji treba posjetiti i kada ne idete u Trst Muggia - 1 Muggia - 2 Muggia - 3 +1 Muggia - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju