Na otprilike 45 minuta sjeverozapadno od Quita, glavnog grada Ekvadora, pronaći ćete mjesto koje je UNESCO upisao na svoj popis rezervata biosfere. Na zapadnim padinama Anda, smjestila se šuma Chocó koja pripada kategoriji šuma s niskim oblacima koje polako nestaju sa Zemlje.

Za razliku od klasičnih prašuma „oblačne šume“ možemo pronaći na većim nadmorskim visinama, a karakterizira ih vegetacija nižeg rasta, kao i intenzivna vlaga. Poseban izgled oblačnim šumama daje upravo magla koja obavija krošnje drveća, ali i rijetke biljne i životinjske vrste.

Mashpi Lodge - 6 Mashpi Lodge - 6 (Foto: Booking.com)

Jedno od mjesta na kojima možete iskusiti ljepote oblačne šume je Mashpi Lodge, hotel koji je stopio s prirodom. Prilikom projektiranja i izgradnje odmarališta u šumi pazilo se na utjecaj koji će ostaviti na prirodu. Kako bi se napravilo dovoljno mjesta za Mashpi Lodge stabla nisu posječena, a materijali su dopremljeni iz blizine kako bi se minimalizirao ugljični otisak.

Većina sastojaka koje se koriste u kuhinji restorana dolaze iz kruga od 50 kilometara kako bi se financijski podržalo male lokalne proizvođače. Gosti hotela mogu istražiti egzotičnu okolicu spuštajući se gondolom kroz zelenilo koja se klizi po žici duljine od oko dva kilometra. U otvorenu metalnu kabinu stane pet ljudi koji s visine od 200 metara promatraju šumu iz drukčije perspektive.

Mashpi Lodge - 1 Mashpi Lodge - 1 (Foto: Booking.com)

U sklopu rezervata je i istraživačka stanica koja služi za očuvanje šume. Postavljene kamere bilježe ponašanje životinja, povremeno otkrivaju nove vrste, kao i štite okoliš od nedopuštenih ljudskih aktivnosti. Mashpi Lodge jedan je od primjera održivog turizma kojem je cilj educirati goste o kraju u kojem imaju priliku boraviti, a domaćini se nadaju da na taj način proširiti svijest o važnosti očuvanja jedinog doma kojeg imamo. 

Planinski raj na krovu BiH: Posljednje pravo bosansko selo u kojem se gušta u vrućim pitama i kavi iz džezve Lukomir - 8 Lukomir - 7 Lukomir - 6 +4 Lukomir - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju