Peti po veličini među otocima Lijepe Naše poznat je kao otok soli, čipke, janjetine i sira. Na Pagu je naša najveća tvornica morske soli - solana je tu postojala već u 14. stoljeću, kada je sol bila prava dragocjenost. A paška je čipka na iglu, zajedno s lepoglavskom čipkom na batiće i hvarskom čipkom od agave upisana na popis svjetske baštine. Ovca je bez sumnje najvažnija životinja na Pagu. Bura koja puše s Velebita i nosi sol iz mora na travu i aromatično bilje jedna je od tajni vrhunskog ovčjeg sira.

No na Pagu se nalaze i najstarije masline na svijetu koje su se smjestile na sjevernom dijelu otoka, nedaleko od Luna. Područje na kojem rastu divlje masline zaštićeno je kao botanički rezervat, a u svojem su se prirodnom okruženju te starice održale tisuću godina bez obzira na sunce, kamen i buru. Slične njima postoje još samo u Izraelu i Grčkoj, ali nigdje ih nema toliko na okupu.

Do prije nekoliko stoljeća Lun je bio nenaseljeno područje pa je tako zahvaljujući zemljopisnom položaju cijelo to područje postalo veliki maslinik. VIše od osamdeset tisuća stabala samoniklih maslina sorte Olea oleaster nalazi se u ovom rezervatu, što ga čini najvećim parkom samoniklih maslina na svijetu. Gotovo svaka obitelj iz Luna i okolnih mjesta u Lunjskom polju ima svoja stabla maslina, raštrkana na sve strane, naslijeđena od svojih pradjedova. Šetnica od sedam kilometara koja vodi kroz maslinik idealna je za šetnju i istraživanje posebnosti moćnog drveća ili pak kraću biciklističku avanturu.

Lun - 1 Lun - 1 (Foto: Getty Images)

Ako se želite osvježiti nakon razgledavanja maslinika možete se odvesti do plaže Mata na kojoj nema gužve. More je čisto pa ćete pronaći i pokojeg ježa, ali kako nema hlada za cjelodnevno kupanje bolji su odabir južnije plaže. Ogladnite li, provjerite ponudu restorana Tovrnele, gdje se ide na morska jela. Specijaliteti kuće su makaruni sa škampima i fritto misto (pržene ribice, lignje itd). Okupati se možete i na pomalo divljoj plaži Vadikandija, južnije od Luna, ali u tom slučaju treba platiti ulaznicu za Vrtove lunjskih maslina. Krenete li prema Novalji dočekat će vas i pješčana plaža Jurjevica, kao i Dudići te zatim Slatina. U Dudićima ćete pronaći i Crniku, restoran s terasom u hladu i pogledom na more. Kao i Tovrnele, i Crnika je dobar izbor za morske specijalitete.

Ovo je najbolja plaža na svijetu: Pješčani raj okružen zapanjujućim plavetnilom Reynisfjara plaža, Island Plaža Eagle, Aruba Plaža Cable, Australija +0 Baia de Sancho najbolja je plaža na svijetu prema mišljenju putnika na Tripadviseru

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju