Odlučite li posjetiti Luksemburg, već ćete na avionskom letu vjerojatno shvatiti da je pred vama odmor od prevelike gužve. Jedina svjetska država koja je ustrojena kao „Veliko Vojvodstvo“ znatiželjne turiste privući će i urbanim gradom i prirodnim ljepotama. Taj jedinstveni grad zaslužuje veću pozornost od one koju trenutačno uživa, ali to nije nužno loše ako ga želite razgledati u miru.

Trenutačno je u zemlji cijepljeno 20 posto stanovništva i još uvijek su na snazi neke protuepidemijske mjere, pa je tako još uvijek na snazi zabrana ulaska u zemlju za stanovnike raznih svjetskih država. Građani Europske unije, kao i građani San Marina, Andore i Monaka, mogu slobodno ući u zemlju s negativnim testom na COVID-19 ne starijim od 72 sata.

Iako turiste fasciniraju prekrasni krajolici i prirodne ljepote, isplati se prvo razgledati glavni grad čija je povijesna jezgra pod zaštitom UNESCO-a. Tijekom 17. stoljeća Luksemburg je bio pod španjolskom vladavinom. Zbog razgranate mreže utvrda i podzemnih tunela dobio je titulu „Gibraltar sjevera“, a dugo je slovio kao neosvojiv za neprijatelje.

Jedno od najpoznatijih mjesta u gradu zasigurno je Chemin de la Corniche, koji je pisac Batty Weber nazvao „najljepšim balkonom u Europi“. S njega puca pogled na gradske krovove i rijeku Alzette, a posebno je impresivno na njemu gledati zalazak sunca.

Oni željni prirode uživat će u regiji Mullerthal. Guste šume, kristalni potoci i brda podsjećaju na krajolik Švicarske. Planinarite li tom regijom, obvezno posjetite Echternach, najstariji luksemburški grad poznat po bizarnom tradicionalnom plesu.

Sjever zemlje predio je s najviše netaknute prirode i poznat je po brojnim planinarskim i biciklističkim stazama koje prolaze pokraj srednjovjekovnih dvoraca i malih sela. Kod ruševine dvorca Vianden nalazi se i jedina žičara u Luksemburgu koja na svom putovanju prema vrhu od 440 metara prolazi iznad rijeke, a s nje puca pogled na dvorac i prekrasnu prirodu.

Luksemburg je poznat i po svojim vinima iz vinske regije Moselle. Rizling, traminac i chardonnay najpoznatije su sorte, a jedinstveno podneblje u kojem rastu zaslužno je za jedinstven okus vina.

U svakom slučaju, u Luksemburgu vam sigurno neće biti dosadno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju