More je super, ljekovito, zdravo, itd, itd, itd... Ipak, ako želite odmor bez velikih gužvi, odmor na čistom zraku, odmor na znatno nižoj temperaturi, valja razmisliti o godišnjem u planinama. Iako i mi imamo konju za utrku, ovaj put idemo u Austriju, točnije u mjesto St. Anton am Arlberg, zimi poznatog skijaškog centra, a ljeti destinacije, koju posjećuju zaljubljenici u prirodu, planinarenje i duge šetnje. Izdvajamo nekoliko planinarskih staza za svačiji gušt – kraće, duže, naporne i lagane.

Staza dva klanca

Težina: lagana do umjerena
Vrijeme šetnje: 3h i15 min
Duljina: 8 kilometara

S početkom i završetkom u St. Anton am Arlbergu, ova ruta povezuje nekoliko dobro označenih staza i odlična je opcija za vaše prvo planinarenje ili hodanje s djecom. Staza počinje na vrhu klanca Rosanna, s istoimenom rijekom koja teče s jedne strane, prije nego što se uključi u WonderWalkingWay. Duž rute pronaći ćete razna interaktivna iskustva i znakove koji objašnjavaju kako je lokalno stanovništvo nekada živjelo u ovim planinama, kao i staze na kojima vas se potiče da hodate bosi.

Odlična je ideja zaustavljanje u planinskoj kolibi Sennhütte za ručak, gdje se mora probati kaiserschmarren. Obavezno istražite vrtove dok se djeca igraju u kućici na drvetu, prije nego što se spustite nizbrdo uz klanac Muhltobelweg.

St. Anton - 3 St. Anton - 3 (Foto: Getty Images)

Berggeistweg

Težina: Umjerena
Vrijeme šetnje: 6h i15 min
Duljina: 17,5 kilometara

Kreće iz sela St. Christoph, do kojeg dolazite kratkom vožnjom autobusom iz St. Anton am Arlberg. Ovo kružno pješačenje je poznato po trima impozantnim vrhova, uključujući Patteriol, koji se općenito smatra najljepšom planinom u regiji. Nakon strmog uspona tijekom prvog sata, staza se spušta i otkriva planinske koze i konje koji pasu na livadama.

Odmorite se u slikovitoj drvenoj kolibi Kaltenberg Hut uz zdjelu kuhanog gulaša s rezancima. Odavde je lagana dvosatna šetnja duž Paul-Bantlin-Wega do polazišta u St. Christoph am Arlbergu, a od tamo ćete uskočiti u autobus za St. Anton am Arlberg.

Austrija Austrija (Foto: Getty Images)

Valluga

Težina: Teška
Vrijeme šetnje: 6h i 16 min
Duljina: 18,5 kilometara

Planinari koji vole visine voljeti će ovu rutu, daleko iznad doline. Počinje od stanice na vrhu Valluga, na 3 tisuće metara, a do staze se može doći dvjema žičarama iz St. Antona am Arlberga. Čak i ako ne želite šetati, vrijedi otići gore zbog panoramskih pogleda koji, za vedrog dana, pružaju pogled na dobar dio Austrije pa sve do Lihtenštajna, Njemačke, Švicarske i Italije. Odavde krenite stazom koja se spušta do Leutkircher hütte u kojem se prepustite gastronomskim užitcima u vidu regionalnih sireva, mesa, povrća...

Gladno pleme Asmat: Priča o domorocima koji su optuženi da su pojeli mladog Rockefellera Pleme Asmat - 1 Pleme Asmat - 2 Pleme Asmat - 3 +5 Pleme Asmat - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju