Vjerojatno ćete se odmah zapitati kako, kao i kakve veze imaju Litva i najveća nuklearna katastrofa u povijesti čovječanstva koja se zbila davne '86 u Ukrajini. E, pa, hvaljena HBO-ova serija uspjela je utjecati pozitivno na turizam i u Litvi, ne samo u Ukrajini!

Razlog je jednostavan – serija nominirana za Emmyja snimana je u Litvi, a nuklearna elektrana Ignalina smještena na istoku zemlje u seriji je „glumila“ – Černobil. Ignalina je u potpunosti zatvorena 2009., što je bio i jedan od uvjeta za ulazak zemlje u EU, no nakon pojave serije u elektranu koja nikoga pretjerano nije zanimala – hrle turisti.

Naravno, Litavci su situaciju iskoristili, tako da se ovdje organiziraju ture. Za vrijeme posjeta gosti moraju nositi zaštitna odijela i poštivati sigurnosne procedure. Posjećuju se reaktor i kontrolna soba, a koliko je popularan „dark tourism“, dovoljno govori činjenica da su ture rasprodane do kraja godine. Očito, turisti su zainteresirani i za „morbidne“ priče, čemu su najbolji dokaz posjeti koncentracijskim logorima diljem Europe.

No serija nije snimana samo ovdje, već su neki dijelovi snimljeni u četvrti Fabijoniskes, koja se nalazi u glavnom gradu Vilniusu. Velike zgrade, koje datiraju iz vremena SSSR-a i jasna su asocijacija na socijalističku prošlost, poslužile su kao sjajna prilika za prikaz grada Pripjata, koji je evakuiran dan nakon katastrofe.

Filmske lokacije tako su se još jednom pokazale kao pravi blagoslov za neke gradove i države. Itekako nam je poznata priča o dodatnom reklamiranju Dubrovnika zbog „Igre prijestolja“ (mada, realno, teško da Dubrovniku i treba dodatnih reklama), a na istoj seriji profitirali su i Islanđani, Marokanci i mnogi drugi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju