Kad se spomene otočje Cikladi, svima prvo padnu na pamet Santorini ili Mikonos, a zaljubljenici u putovanja sjetit će se i Milosa te Naxosa. Ipak, mnogi nisu čuli za otok Siros, na kojem se nalazi i glavni grad arhipelaga Cikladi.

Smješten u Egejskom moru, sastoji se od tri općine: Ermoupolis, Ano Siros te Posejdonia. Prvo spomenuti bio je u 19. stoljeću najvažnija luka zemlje, važnija čak i od Pireja, no krenimo redom i savjetima kako ovdje provesti nekoliko ugodnih dana...

Izgubite se u uličicama Ano Sirosa

Ano Siros, ili u prijevodu jednostavno „Gornji Siros“, prekrasno je naselje izgrađeno još u 13. stoljeću kao tvrđava. Uličice su ovdje toliko uske i strme da ćete se osjećati kao u labirintu, no to je svakako dio šarma ovog otoka. Izgubiti se ovdje ujedno je i najbolji način za otkrivanje malih slatkih kutaka – šarenih balkona, neobičnih vrata, uređenih vrtova... Posjetite svakako i Agios Giorgios, katoličku crkvu na vrhu brda iz koje ćete uživati u spektakularnim pogledima. Također, ako vas zanima i grčka muzika, ovdje se nalazi i muzej posvećen Markosu Vamvakarisu, slavnom grčkom glazbeniku koji potječe upravo iz ovog mjesta.

Neka vas očara ljepota Ermoupolija

Siros je nekad bio važno trgovačko i proizvodno središte i jedan od najposjećenijih otoka Egejskog mora. Taj status, najbolje se ogleda u prekrasnoj neoklasicističkoj arhitekturi, jer je grad Ermoupoli bio strahovito bogat i moćan, pa se moglo ulagati značajna sredstva i u izgled. Zgrade poput gradske vijećnice te kazališta Apolon, i dan danas svjedoče o važnosti Ermoupolija, administrativne prijestolnice Ciklada.

Grad je inače nazvan po starogrčkom bogu Hermesu, a izgrađen je na brežuljku s pogledom na luku. Pastelne boje zgrada kojima se približavate trajektom izgledaju kao iz sna, a uske uličice upravo su jedna od prvih asocijacija na idiličnu Grčku. Svakako posjetite i četvrt Vaporia, gdje neoklasicističke zgrade dolaze do punog sjaja.

Čudesno kazalište Apolon

Sagrađeno u 19. stoljeću, zapravo je replika slavne milanske Scale, s tim da je ipak manje. Ipak, godinama je bilo zapušteno i uništeno, no konačno, renovirano je i otvoreno 2000. godine te od tad konstantno radi. Danas je kazalište možda i najznačajniji kulturni objekt otoka, te se u njemu održavaju razni kulturni događaji, između kojih valja izdvojiti Egejski festival.

Uživajte na sjajnim plažama

Otok obiluje i sjajnim plažama, a što je najbolje, na njima gužva nikad nije ni blizu kao na susjednim otocima. Jedna od plaža koju valja posjetiti je svakako Galissas, okružena brežuljcima i liticama, pa se osjećate prilično zaštićeno i nevidljivo. Kad završite s kupanjem, na plaži ćete naći i sjajan restoran aVentoura te pojesti neki grčki specijalitet.

Također, za baciti nije ni plaža Asteria u Ermoupoliju, iako se ne radi o klasičnoj plaži, već betoniranom dijelu, gdje možete staviti svoj ručnik i zaplivati Egejskim morem. Ona je privlačna zbog čudesnih pogleda, te se s nje možete diviti arhitekturi grada.

Kini – mjesto u kojem ćete bogovski jesti

Kini je jedno od pitoresknijih mjesta na otoku, a poznato je po svojim ribljim restoranima. Može biti prilično puno u srpnju i kolovozu, a ovdje većinu turista čine domaći gosti. Mjesto se nalazi na zapadnoj strani otoka, a krasi ga i lijepa pješčana plaža sa šetnicom. Restoran koji vrijedi posjetiti svakako je Allou Yialou, iz kojeg puca impresivan pogled na zaljev. Ovdje što god da pojedete, nećete pogriješiti, jer pred vama će se u tren stvoriti mnogobrojni riblji specijaliteti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju