Jedan od najljepših njemačkih dvoraca, smješten na rubu litice, nosi naziv kao da i ne pripada toj zemlji. Dvorac Lichtenstein ipak je punokrvni Nijemac, a pronaći ćete ga na sat vremena vožnje od Stuttgarta. Naviruje se nad mjestom Honau u općini Lichtenstein, u okrugu Reutlingen u saveznoj državi Baden-Württemberg.

Bajkovita građevina nalazi se na mjestu nekadašnjeg dvorca iz 1200., koji se s vremenom pretvorio u ruševinu. Taj je predak uništen ne jednom, nego dva puta tijekom ratova u 14. stoljeću.

Ruševni dvorac je iz mrtvih podigao kralj Fridrik I. od Württemberga, koji je ondje sagradio lovački dom da bi nešto kasnije grof od Württemberga, nadahnut povijesnim romanom "Lichtenstein" Wilhelma Hauffa, kao i srednjovjekovnom arhitekturom, dao obnoviti postojeći dvorac u romantično neogotičko zdanje. Dvorac je dovršen 1842. godine, ali zidovi originalnog zdanja se i dalje mogu vidjeti, nešto dalje, među drvećem.

Dvorac Lichtenstein - 4 Dvorac Lichtenstein - 4 (Foto: Shutterstock)

Najupečatljiviji dio dvorca (osobito onima koji se boje visine) zasigurno je vanjski zid, izgrađen na samome rubu strme litice. Na visini od 817 metara dvorac nudi spektakularan pogled na okolicu.

Tijekom Drugog svjetskog rata američki tenk koji je prolazio dolinom ispod dvorca ispalio je granatu koja, srećom, nije uspjela eksplodirati, spasivši impresivnu građevinu od uništenja. Međutim, rupa u zidu u koji je udarila jasno se može vidjeti.

I danas je dvorac u vlasništvu kneževa Uracha, ali je otvoren za posjetitelje koji ondje dolaze vidjeti zbirku povijesnih oružja i oklopa. Nakon obilaska možete popiti kavu u jednom od obližnjih kafića, pa i nešto pojesti. Neki posjetitelji dvorac Lichtenstein uspoređujući s megapopularnim Neuschwansteinom, vjerojatno zbog sličnih gotičkih elemenata, ali i njemačkim legendama koje i dalje žive na takvim mjestima.

128 metara nade: Slavni most u Berlinu kojim su špijuni šetali u slobodu Most špijuna - 2 Most špijuna - 3 Most špijuna - 4 +0 Most špijuna - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju