S bogatom i zanimljivom poviješću, te činjenicom kako je riječ o gradu u kojem je nastalo slavno pivo Stella Artois, ovaj gotički grad možda je i najbolje čuvana belgijska tajna.

Povijest Leuvena, flamanskog grada domaćina festivala BANG!, posvećena Big Bangu, to jest, Velikom prasku, prilično je zanimljiva. Naime, prema toj teoriji, svemir se prije otprilike 14 milijardi godina počeo širiti iz točke neizmjerne gustoće, te se nastavio širiti do danas. Upravo ta teorija nastala je u Leuvenu, a njen otac i tvorac je katolički svećenik Georges Lemaitre, stanovnik ovog grada.

Leuven je i značajni sveučilišni centar, a u njemu živi nešto više od 100 tisuća ljudi. Dobar dio njih čine i studenti, tako da, ovdje ćete se na trenutke osjećati kao u Oxfordu gdje se priča nekim manje poznatim jezikom.

Zanimljivo je, kako je nekad davno, Leuven zajedno s Bruxellesom pripadao vojvodstvu Brabant, koje je bilo dio Svetog Rimskog Carstva. Jedno vrijeme Leuven je čak bio i veća zajednica od sadašnje belgijske prijestolnice, no ipak, vojvode su se odlučile naseliti u Bruxellesu.

Ipak, grad se nastavio razvijati, a snažan impuls razvoja donijelo je osnivanje sveučilišta, davne 1425. godine. Najpoznatija građevina vjerojatno je gradska vijećnica, koju krasi i nevjerojatnih 235 statua. Zgrada je preživjela oba svjetska rata, točnije, izašla gotovo netaknuta, pa se prema legendi vjeruje kako je čuvaju anđeli.

Druga velika znamenitost je crkva svetog Petra iz 15. stoljeća, koja u ratovima nije imala toliko sreće, a kraj svih tih znamenitosti, lokalci prolaze pedalirajući, s obzirom da je bicikl ovdje vjerojatno najpopularnije prijevozno sredstvo.

Festival BANG!, koji smo spomenuli na početku, održava se u čast Lemaitrea, a posjetiteljima nudi raznolik program. Tu su nastupi čitavih orkestara, ali i brojne umjetničke izložbe. U svakom slučaju, posjetili ovaj grad za vrijeme festivala, ili u neko drugo doba, jedno je sigurno – pogriješiti nećete, a saznat ćete i sve detalje o Velikom prasku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju