Najviša planina možda se nalazi u Kini, odnosno Nepalu – to je, naravno, Mount Everest čiji vrh doseže 8 848 metara. No ni Kina ni Nepal zbog toga nisu najviše države svijeta. Ako bismo mjerili planine od njenog dna koje se nekad nalazi ispod razine mora, neki ističu kako bi najviša planina bila havajska Mauna Kea. No, ni to ne čini Havaje najvišom državom na svijetu.

„Kraljevstvo nebesko“, kako joj mnogi tepaju, nalazi se na jugu Afrike, a okružena je drugom državom - Južnom Afrikom. Riječ je o državici Lesoto, koja se cijelom svojom površinom nalazi na visini većoj od 1 000 metara nadmorske visine. Njen najniži vrh nalazi se na 1 400 metara nadmorske visine. E, to je ono što čini državu najvišom. Možda nema izlaz na more, ali ima izlaz u oblake.

S takvim visinama dolazi i malo svježiji zrak zbog kojeg su dekice postale dio nacionalne odjeće. Ovdje je potpuno normalno vidjeti stanovnike koji šeću obgrljeni dekom. Grije, ali i predstavlja svojevrsni statusni simbol. Prave se od vune i ukrašavaju šarenim uzorcima po kojima se može prepoznati odakle netko dolazi.

Zima nije prva asocijacija koja bi nam pala na pamet kad bismo pomislili na Afriku ali ovdje osim dekica možete komotno pripremiti i svoje skije. Popularni skijaški resort Afriski na oko 3 000 metara nadmorske visine radi zimi, ali i ljeti kada gostima omogućava planinarski biciklizam, vožnju motorom, paintball, planinarenje i druge aktivnosti.

Mlada i unikatna država

Riječ je o mladoj i malenoj državi koja je 2016. godine proslavila tek 50. rođendan. Po veličini je na dnu svjetske ljestvice, naročito kad bismo ju usporedili s drugim afričkim državama koje ju mogu pojesti za doručak.

Uz Maroko i Esvatini (kraljevina donedavno poznata kao Svazi), Lesoto je jedna od samo tri preostale afričke kraljevine. Još jedan podatak u znaku broja tri jest taj da je Lesoto uz Vatikan i San Marino jedna od tri enklave svijeta, tj. države koja je u potpunosti okružena samo jednom državom.

Zbog svojih geografskih obilježja i pozicije, ali i malenkosti, nema mnogo cesti. Čak i one koje ima nisu u dobrom stanju. Velik dio stanovništva ionako se kreće konjima po prostranim predjelima.

A kad smo kod strahovanja od prometa, spomenimo kako Lesoto ima i pistu koju mnogi zovu jednom od najstrašnijih u svijetu. Matekane Air Strip nalazi se na uzvisini od 2 300 metara, a seže do ruba litice visoke 500 metara. Koriste ju uglavnom humanitarne organizacije i doktori kako bi stigli do udaljenih sela. Što reći nego – svaka čast.

Dinosaurusi i dijamanti

Lesoto ima samo jedno područje koje je pod zaštitom UNESCO-a, a to je Nacionalni park uKhahlamba-Drakensberg. Uskoro bi mu se mogao priključiti i plato Thaba-Bosiu, a s obzirom na mnoštvo prekrasnih dijelova i nevjerojatne prirode, vjerujemo da tu neće biti kraj. Jedan od kandidata koje bismo istaknuli jest slap Maletsunyane, visok čak 192 metra.

Tako malen, a ispunjen tako grandioznim čudima prirode. Kraj njih i tako maleno izgleda reptil koji je jednom hodao Lesotom i po njemu dobio ime. Riječ je o dinosaurusu zvanom Lesothosaurus ili „gušter iz Lesota“. Bio je visok dva metra a živio je u doba jure, kada su nebom već letjele preteče današnjih ptica.

Što li sve neće pronaći u malom Lesotu… Godine 2018. upravo ovdje pronađen je jedan od najvećih dijamanata ikad. Veći od košarkaške lopte, imao je 910 karata. Dijamanti inače čine značajan udio nacionalnog BDP-a. Pa, ako ste se ikad pitali što bi se moglo raditi u Lesotu, vjerujemo da sada znate i možda već gledate cijene avionskih karata (samo ne na onoj strašnoj pisti 😉).

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju