Vjenčati se (brzo) u Las Vegasu – ovo je samo jedna od bezbroj stvari koje možete u „gradu grijeha“. Bilo da je riječ o raskošnoj i romantičnoj svadbi ili pijanom Ross-Rachel utrčavanju u kapelicu, brak sklopljen ovdje jednako je „pravi“ kao i bilo gdje drugdje.

No, ne tako davno Las Vegas imao je potpuno suprotne konotacije. Bilo je ovo mjesto u koje biste došli po brzi razvod.

Kada je 1930-ih SAD upao veliku gospodarsku krizu poznatu i kao Velika depresija, vlasti savezne države Nevade donijele su mjere koje su trebale pomoći gospodarskom oporavku – a one će od tada sasvim običnog grada napraviti spektakl kakav danas poznajemo.

Kockanje i razvodi

Da bi namamile radnike koji su tada radili na Hooverovoj brani, i navele ih na trošenje novaca u gradu, vlasti su – pogađate – legalizirale kocku. Već desetljeće kasnije ovdje će se sjatiti hrpa bogatih mafijaša i niknut će pravo kockarsko carstvo.

Druga mjera je bila olakšavanje procesa razvoda. Dok su u drugim državama zakoni tjerali parove na godinu dana čekanja nakon predaje papira za razvod, u Las Vegasu je rok skraćen na šest tjedana i u tom periodu morali ste boraviti u Nevadi.

Isto tako, dok je u ostatku SAD-a razvod bilo moguće zatražiti samo ako bi vas partner varao ili ostavio (i samo ako ste za to imali dokaz!), u Vegasu su uveli još devet povoda, među kojima je bila i jednostavno zvano „psihičko mučenje“.

Za pridošlice željne razvoda otvoreni su tzv. „rančevi za razvod“ na kojima su mogli odmarati tih šest tjedana koliko je bilo potrebno da se proces okonča. Bila je to prava oaza sreće: s jezerima za plivanje, konjima za jahanje, restoranima… Kako su muškarci obično radili tj. boravili na poslu (a navečer u kockarnicama), žene su bile te koje su koristile ove tretmane za dušu i tijelo.

Grad Reno postao je tako „prijestolnica razvoda“, a među slavnim gostima koji su dolazili na „Reno-vaciju“ našla se i Liz Taylor. Ako ste gledali seriju Momci s Madisona (Mad Men), mogli ste uočiti rančeve za razvod u trećoj sezoni kada Betty Draper kreće u Nevadu po razvod.

Turizam utemeljen na bračnim razvodima cvao je. U nešto manje od četiri desetljeća ovdje je ostvareno čak 325 000 razvoda.

Tako je barem bilo do 1970-ih kada je guverner Kalifornije i budući predsjednik SAD-a, Ronald Reagan, odobrio razvode na temelju ničeg – sama želja da se razvedete sada je bila dovoljan kriterij. Ostale zemlje krenule su istim putem i tako se s vremenom maknula stigma s ideje razvoda. To je značilo i kraj zlatne ere razvoda u Nevadi, a Las Vegas se od jada okrenuo kocki…

Premda danas više ne postoje rančevi za razvedene (doduše, moglo bi se reći da sve može postati ranč za razvedene ako to želite) – povijesne ostatke rančeva još uvijek možete pronaći u povijesnim parkovima Lorenzi i Floyd Lamb.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju