Grad ispunjen kanalima, ali i vrhunskim restoranima koji će ponuditi mnoštvo raznih okusa svijeta, još je jedan od njemačkih gradova koje svakako vrijedi obići. Za savjete, najbolje je pitati nekog tko tamo živi, što su i učinili novinari britanskog Guardiana.

Hrana

U Leipzigu možete pronaći jako dobru sasku hranu, što podrazumijeva vrlo bogata jela koja često uključuju okruglice (zvane klöße ili knödel). U Ratskelleru, u blizini nove gradske vijećnice, možete dobiti gotovo sve lokalne specijalitete, poput saske rolade (govedina sa slaninom, lukom, kiselim krastavcima i senfom), dobre kvalitete i razumne cijene. Tu je i Max Enk, restoran više klase s kojim nećete pogriješiti.

Leipzig - 2 Leipzig - 2 (Foto: Getty Images)

Kultura i inspiracija

Leipziger Baumwollspinnerei, bivša tvornica pamuka iz 19. stoljeća (nekada jedna od najvećih tvornica pamuka u kontinentalnoj Europi) danas je pretvorena u mjesto s restoranima, trgovinama, kinom, galerijom i raznim uredima. Novi koncept otvorenih je ranih 90-ih, a tada je revitalizirao umjetničku scenu grada. Njemački umjetnik Neo Rauch ovdje ima studio koji je otvoren za povremene izložbe, kao i za obilaske s vodičem.

Tijekom cijele godine održava se bogat program izložbi, koncerata, filmova i drugih događanja, no posebno ga vrijedi posjetiti kada su sve galerije otvorene za posjetitelje, što se događa tri puta godišnje.

Još jedna nezaobilazna točka je glavna znamenitost Leipziga: City-Hochhaus, zgrada s 36 katova i tornjem koji je projektirao Hermann Henselmann u obliku otvorene knjige. Vidikovac visok 120 metara stavlja cijeli Leipzig pred vaše noge.

Leipzig - 1 Leipzig - 1 (Foto: Getty Images)

Popularna četvrt 

Eisenbahnstraße, ulica u istočnom okrugu Volkmarsdorf, ima poseban ugođaj i doista je kulturno raznolika. Od "najopasnije ulice u Njemačkoj", postala je popularno mjesto za mlade i prilično je „živa“ za šetnju. Obitelji su se također nastanile ovdje, a možete pronaći vijetnamske kioske, prodavaonice turskih kebaba i poljske delikatese, kao i koktel barove kao što je Kune i kafiće poput Brothersa, koji je odlično mjesto za doručak, posebno nedjeljom. Postoje čak i zabave na ulici, tako da, s ovom četvrti ne možete promašiti.

Noćni život

Kakadu je zabavni karaoke bar koji nekako uvijek završi kao posljednja stanica – ili početak duge noći. Valja se zaputiti i u R10, nazvan po adresi u Ratsfreischulstraße 10, koji je posebno ponosan na ogroman izbor džinova. Za posljednju stanicu, uputite se u Flowerpower: to je zabavno mjesto i privlači razne goste: alternativne tipove, hipstere i poslovne ljude. To je živi „melting pot“, a svima je zajednička – ljubav prema zabavljanju.

Leipzig - 5 Leipzig - 5 (Foto: Getty Images)

Smještaj

Lijepi hotel Fregehaus (dvokrevetne od 700 kuna za noć) skriven je u dvorištu iz 18. stoljeća. Uređen je prilično šik, krasi ga antikni namještaj, a na dobroj je lokaciji te se može pohvaliti udobnim i tihim sobama.

Peta talijanske čizme: Što vidjeti u nevjerojatnom Salentu? Lecce, Salento, Italija - 1 Lecce, Salento, Italija - 2 Gallipoli, Salento, Italija - 3 +4 Torre Sant'Andrea, Salento, Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju