Landsberg na rijeci Lech gradić je u Bavarskoj, smješten oko sat vremena vožnje od Münchena. Jedna je od destinacija na tzv. Romantičnoj cesti koja kroz 460 kilometara povezuje pitoreskne gradiće i dvorce Njemačke. Riječ je o turistički važnom području juga zemlje.

Neslavna prošlost…

Unatoč romantičnoj srednjovjekovnoj prošlosti, pažnju svijeta pridobio je činjenicom da je upravo ovdje 1924. godine zatvoren Adolf Hitler. Tijekom svog boravka u zatvoru napisao je (ne)slavnu knjigu Mein Kampf, a njegova ćelija kasnije je postala jedna od atrakcija za pripadnike nacističkog kulta – dok im njemačka vlast nije stala na kraj.

Na rubu grada tijekom Drugog svjetskog rata nalazio se i veliki koncentracijski logor, a nakon rata ovdje je izvršena smrtna kazna za više od 150 ratnih zločinaca.

Landsberg je danas pitom njemački grad, a na prvi pogled vjerojatno ne biste ni pomislili kakve povijesne strahote krije. Putnici koje zanima povijest imaju priliku naučiti nešto više na prostoru nekadašnjeg logora – po narudžbi, lokalni vodič provest će goste područjem uz priču i informacije o svemu što se događalo. Ovdje se nalazi i spomen-ploča, svjedok jednog vremena i podsjetnik da se ono više nikad ne smije ponoviti.

Ljepše lice grada

Iako je moderna povijest grada nešto što i dalje privlači putnike zainteresirane za nedavnu povijest, grad se nastoji rebrendirati i privući veću publiku svojim lijepim adutima kao što su stari kameni Mutterturm (Majčin toranj) sa zeleno-žutim krovovima, srednjovjekovna njemačka arhitektura, stara gradska jezgra sa svojim malim kafićima i restoranima te nešto starija povijest u kojoj je grad bio destinacija na tzv. cesti soli.

Pitoreskne ulice Landsberga krase pastelno zelene, žute i crvene kućice i zgrade naslagane jedna pored druge. Na kamenim pločnicima poslagane su tegle cvijeća uz većinu kuća, a s prozora i fasada često možete vidjeti raskošno raslinje koje ujesen podivlja s bojama.

Posjetitelji ga opisuju kao grad u kojem biste voljeli živjeti – romantičan i pitom, a svakodnevni život organiziran je tipično njemački. Zna se da je ručak uvijek između 12 i 14 sati, a nakon toga možete svratiti na kavu ili čaj u „kleines literaturcafe“ – mali kafić s knjigama.

Landsberg na rijeci Lech malen je grad koji u potpunosti možete obići pješke – šteta bi bilo ikako drugačije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju