Pariz očito misli ozbiljno pa će uskoro i rijeka Seine, koja neumorno teče gradom svjetlosti, dobiti mjesta za kupače. Dakle, ono što je do nedavno bilo nezamislivo, u samo nekoliko godina postalo je realnost.

Nije bilo tako davno da je Pariz bio na glasu kao, da budemo otvoreni – prljav grad prepun smeća. Ulice prekrivene opušcima, beskrajna pseća kakica i hrpe nepokupljenih kanti bili su klasični pariški stereotipi.

Seine - 4 Seine - 4 (Foto: Getty Images)

A mutna Seine? Pa, rečeno je da je prepuna zloglasne bakterije Escherichie Coli. Kupanje u njoj moglo bi vas odvesti do zahoda na nekoliko sati ili još gore – nekoliko dana. Ali čini se da pariški čin čišćenja vrijedan 1,4 milijarde eura funkcionira. Do Olimpijskih igara u Parizu ostalo je tek godinu dana, a glavni grad Francuske u posljednjem je krugu povijesnog čišćenja koji će uskoro vratiti plivače (i ribe!) u rijeku Seine.

Ne samo da će se tri olimpijska i paraolimpijska natjecanja – triatlon, maratonsko plivanje i paratriatlon održati u Seini, već će do ljeta 2025. postojati tri otvorena plivačka područja dostupna javnosti.

Gradonačelnica francuske prijestolnice Anne Hidalgo otkrila je da će to biti Bras Marie, Bras de Grenelle i Bercy te dodala kako je to ključna naslijeđena ambicija grada koji će nakon točno 100 godina ponovno biti domaćin najpopularnijih sportskih igara na svijetu.

Pariz Pariz (Foto: Getty Images)

Zahvaljujući golemom projektu regeneracije rijeke započetom 2018., napori čišćenja polako, ali sigurno daju rezultate jer se ribe počinju vraćati, a voda postaje manje mutna. No, kako je to uopće bilo moguće postići? Rješenje je bilo konkretno ciljanje onečišćenja kanalizacijom izgradnjom golemog spremnika za vodu od 46 tisuća kubičnih metara ispod javnog vrta na lijevoj obali rijeke.

Spremnik je dovoljno velik da primi vodu iz dvadeset olimpijskih bazena te je dizajniran za skladištenje viška oborina i drastično smanjenje (ali ne i potpuno zaustavljanje) količine otpadnih voda koja se izlijeva u rijeku.

Plivanje u Seini zabranjeno je od 1923. godine zbog visoke razine zagađenja, a problem se proteže stoljećima unatrag kad su se u rijeku bacala tijela iz vjerskih ratova iz šesnaestog stoljeća. Uz nove šetnice i privremene plaže postavljene posljednjih godina duž rijeke – i sada tri nova namjenska područja za kupanje – Parižani i posjetitelji raduju se uzbudljivom novom životu Seine.

Marseille: 5 stvari koje valja iskusiti u uzbudljivom lučkom gradu Marseille je jedan od najvećih i najstarijih francuskih gradova Marseille - 1 Marseille - 2 +2 Marseille - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju