Cazorla je slikoviti gradić u Andaluziji, oko sat vremena vožnje od grada Jaéna. Srednjovjekovni grad vrijedi posjetiti zbog ne samo zbog brojnih povijesnih spomenika, nego i zbog fantastične prirode koja ga okružuje.

Nalazi se unutar Nacionalnog parka Sierras de Cazorla, Segura i Las Villas, najvećeg zaštićenog prirodnog područja u Španjolskoj i UNESCO-ovim rezervatom biosfere. Područje možete istražiti prateći označene planinarske i biciklističke staze, a ponos mjesta je izvrsno maslinovo ulje s oznakom porijekla Sierra de Cazorla.

Stari grad Cazorla proglašen je kulturnim dobrom, a u njegovim strmim ulicama koje se uspinju do dvorca dvorca Yedra, simbola grada, smjenjuju se šarmantne tradicionalne kuće, spomenici, palače i crkve koje privlače brojne turiste.

U Cazorli sve je u znaku brojeva pa ćete tako vidjeti dvorac Cinco Esquinas - pet uglova, kuću Siete Fuentes - sedam fontana i jednu atrakciju sasvim drugačiju od svih ostalih u ovome povijesnom gradiću – kuću ukrašenu s dvjesto bicikala.

La casa de las bicicletas sigurno je jedan od nafotografiranijih detalja u Cazorli, a u njoj možete i odsjesti jer je zapravo – mali hotel, ima 12 soba koje možete bukirati na Bookingu za devedesetak eura po noći.

Kuća sa šarenim biciklima po čitavoj fasadi, na balkonima, u vrtu, umjesto ograde, pa čak i ulaznih vrata veseo je i neočekivan prizor. Bicikli su i glavna tema interijera i nalaze se – u komadu ili u dijelovima – u svakoj prostoriji. Kupaonsko ogledalo uokvireno je gumom, noćne lampe napravljene su od felgi, a stropove i zidove krasi – pa, mala povijest biciklizma.

Vlasnik hotela Chelo Caenas prvi je bicikl postavio na fasadu bez neke posebne namjere, tek tako, kao ukras. Onda je došao još jedan pa još jedan - i obična je kuća postala La casa de las bicicletas. Sugrađane ova kuća neobično veseli pa su počeli ostavljati i svoje bicikle da upotpune zbirku.

Sada već prilično velika kolekcija sastoji se od najrazličitijih modela bicikla različite starosti, pa i kuća i okućnica poprilično podsjećaju na muzej. Vlasnik rado poziva turiste privučene biciklima na fasadi da razgledaju i unutrašnjost. Uz bicikle tu su i neke druge zanimljive zbirke: kišobrana, antiknih kovčega, šešira iz cijelog svijeta, figure pasa...

  Kod nas neobično drugima svakodnevica: U kojoj zemlji obožavaju trčanje za sirom, a gdje drže šarana u kadi? Neobične stvari - 1 Neobične stvari - 2 Neobične stvari - 3 +1 Neobične stvari - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju