Za turiste ona je otok prekrasnih plaža s minojskim ruševinama u Knososu, ali za Grke je Kreta Megalonisos, u prijevodu „veliki otok“.

Kreta je najveći grčki i peti najveći mediteranski otok. Mnogo je više od odličnog mjesta na kojem ćete potamniti na suncu. Zbog utjecaja brojnih civilizacija ona je i ujedno kulturno sjecište bez premca u cijeloj regiji.

Njezina „gruba“ površina izbrazdana kanjonima i pećinama čini ju savršenim izborom za zaljubljenike u planinarenje. Šetnje po kanjonima uključuje promatranje prekrasnih vodopada, ali je većina ruta tehnički vrlo zahtjevna i zahtijeva prave planinarske vještine.

Najviši vrh otoka je Mount Ida na 2456 metara iznad mora, a na južnim obroncima Bijelih planina nalazi se klisura i biorezervat Samaria Gorge, koji je i veliki hit za sve ljubitelje Instagrama.

Oni koji sada već ozbiljno razmišljaju o organiziranju planinarskog izleta, dobre savjete i pomoć mogu dobiti u Planinarskom klubu Heraklion, koji je osnovan 1932. godine.

Kreta obiluje i nekim manje poznatim, uglavnom također zahtjevnim rutama kao što je planina Kedros, „planina 100 izvora“ ili pak nevjerojatna planinska pustinja u planinama Lefka Or,i jedinstvena na sjevernoj hemisferi.

Kao kontrast sjeveru otoka, na južnoj strani nalaze se niži i manje oštri planinski vrhovi planinskog lanca Asterousia koji obiluju vodopadima. Osim ljudi otok nastanjuju i razne neobične životinje koje uglavnom nisu opasne za ljude. Otrovnih zmija nema, a putnici bi mogli sresti šiljatog miša i legendarnu kretsku divlju mačku.

Ako se nađete na ulazu u kanjon klisure Ha, razumjet ćete zašto Grci smatraju da je Zeus rođen na Kreti. Prema legendi klisuru je stvorio sam Zeus, a zapravo je nastala kao rezultat tektonske aktivnosti. Duž kanjona protežu se slapovi koji poniru u skrivene bazene. To božansko mjesto nipošto nije stvoreno za obične smrtnike, nego samo za one koji su u iznimno dobroj formi.

Na Kreti raste 1750 različitih vrsta biljaka (što je više od cijele Britanije), od kojih 9 % ne raste nigdje drugdje u svijetu. Bilo da želite osjetiti dašak klasične Grčke, izležavati se na divnim plažama ili doživjeti pravu avanturu u prirodi, Kreta ravnodušnim neće ostaviti ni najzahtjevnijeg posjetitelja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju