Šetnja je zdrava, šetati volimo, šetnja nas održava... No, koliko je moguće najduže neprekinuto hodati kopnom, a da ne morate prijeći neko veliko more, jezero ili ocean? Već ste naučili koja je najdulja pješačka ruta, no mogu se naći i neke dulje kombinacije...

Ako krenemo iz Sjedinjenih Američkih Država, u čast Forresta Gumpa koji je neumorno hodao Amerikom, pitanje je za koliko je vremena moguće doći s jednog kraja Amerike na drugi. Najkraća ruta, vodi od Kalifornije do Georgije i iznosi 3764 kilometara, a procjena je da je se može propješačiti između 3 i 5 mjeseci. S druge strane, najdulja također počinje u Kaliforniji, ali završava u državi Maine koja graniči s Kanadom, te je za nju potrebno prijeći 5676 kilometara, za što je potrebno 6 ili više mjeseci.

Ipak, to sve zvuči prilično kratko u usporedbi s Panameričkom autocestom, zapravo, mrežom cesti koje spajaju mjesto Ushuaia u Argentini s Prudhoe Bay, na Aljasci. Naravno, ovo nije strogo pješačka ruta, no može se pješačiti sličnom. Udaljenost iznosi 30500 kilometara, a Panamski kanal se prelazi pješačkim mostom. Upravo ova ruta, propješačena je – dvaput! Prvo se od Argentine do Aljaske prošetao Britanac George Meegan, a 2018., doduše, nešto kraći put, prevalila je Holly Harrison.

No, ako netko hoće ravni put, da doslovno može doći gojzericama i reći krećem, a da pritom uopće na naiđe na bilo kakvu vodu putem koju treba zaobići ili prehodati mostom, treba krenuti iz Kine i doći do Portugala. Takav put nešto je duži od 11 tisuća kilometara, prolazi kroz 13 zemalja (Kazahstan, Rusija, Poljska, Njemačka, Francuska...) i završava u blizini portugalskog grada Sagresa.

Eto, ako se ikad odlučite na ovakvu avanturu, javite nam se, a mi ćemo rado zabilježiti vaše kretanje i dogodovštine.

Idemo u šetnju? Najdulja pješačka ruta na svijetu koja se može "riješiti" za 19 mjeseci +0 Tanzanija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju