Ovisnicima o pješačenju i zaljubljenicima u trailove ponekad se čini da niti jedna staza nije dovoljno dugačka. Pa ako ste jedan od onih kojima je Camino de Santiago „mala beba“ i traže veliki zalogaj, putu od Cape Towna do ruskog Magdana nema ravnog. Nema dulje, odnosno dalje rute u jednom pravcu koji možemo prijeći cipelcugom a da ne naiđemo na prepreke poput rijeka bez mostova i druge nepremostive situacije.

Pretpostavimo li da poželite prijeći najdulju šetnicu na svijetu i možete hodati osam sati na dan, trebalo bi vam 587 dana, odnosno nešto više od 19 mjeseci da nareckate moćne 22 tisuće i 387 kilometara. Pritom biste prošli 6 vremenskih zona, kao i sve moguće i nemoguće vremenske uvjete.

Google Maps računa da bi za takvo putovanje trebalo 4 492 sata, odnosno 187 dana u komadu. Za tako nešto bi vam trebalo puno opreza i nešto sreće, jer osim opasnosti od žuljeva, dehidracije ili smrzavanja, postoji rizik i da ne nastradate u jednoj od zemalja s nemirima ili visokom stopom kriminala.

Na najduljem putu koji se može prijeći pješice, od Južnoafričke republike trebat ćete prijeći granice u Bocvani, Zimbabveu, Zambiji, Tanzaniji, Ugandi, Južnom Sudanu, Sudanu, Gruziji, Egiptu, Jordanu, Siriji, Turskoj, Rumunjskoj, Bjelorusiji i Rusiji.

Najdulju pješačku rutu još nitko nije prešao, a obzirom na rizike koje sve donosi, to i ne čudi. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju