Povijesni lučki grad Klaipeda treći je po veličini u Litvi – i prema mišljenju mnogih zanimljivo mjesto koje vrijedi istražiti. Klaipeda
se smjestila na mjestu gdje Baltičko more susreće rijeku Danė, na ulazu u Kursku prevlaku: pješčani fenomen koji odvaja Kurski zaljev od Baltičkog mora. Taj uski poluotok zaštitio je i UNESCO, a posjetitelji ga nerijetko dolaze istražiti u sklopu tura Nacionalnim parkom Curonian Spit.

Dobra vibra

Miran lučki grad na baltičkoj obali od svojih je početaka u 13. stoljeću imao brojne vladare. Klaipedom su upravljali teutonski vitezovi (Njemački viteški red), Prusi, Nijemci i sovjetska Crvena armija.

Luka sa sjevera koju nije zaustavio led bila je jedna od vodećih na istočnom Baltiku i važno pomorsko mjesto, s velikim brodogradilištima i ribarskim lukama. Teretne i ratne brodove s vremenom su zamijenili kruzeri iz kojih se turisti razmile po obližnjim bijelim pješčanim plažama, muzejima, povijesnim mjestima i tradicionalnim pivovarama. Klaipeidu je Booking prošle godine proglasio i jedim od najprijateljskijih gradova na svijetu, sudeći prema broju pozitivnih ocjena na srdačnost domaćina u smještaju.  

Povijesni lučki grad Klapeida - 1 Povijesni lučki grad Klapeida - 1 (Foto: Shutterstock)

Duh koji je spasio grad

Odlučite li posjetiti baltičku ljepoticu, mogao bi vas iznenaditi Crni duh u staroj jezgri grada. Brončana skulptura nalik utvari ili Nazgulima iz Gospodara prstenova plaši djecu od 2010. godine. Lik s kapuljačom bez lica koji drži fenjer u kvrgavoj ruci i penje se iz vode kip je umjetnika Svajunasa Jurkusa i Sergejusa Plotnikovasa. Priča iza jezivog lika vodi u 16. stoljeće, kada je Hans von Heidi, jedan od stražara u dvorcu Klaipėda rutinski obilazio luku.

Od niotkuda se pojavio duh u kapuljači i pitao ga kako stoje gradske zalihe žita i drva. Von Heidi je odgovorio da grad ima dovoljno zaliha, ali duh je na to upozorio da će im biti premali – i netragom nestao. Hans von Heidi savjesno je obavijestio svoje nadređene o sablasnom susretu, nakon čega je grad počeo pojačano proizvoditi i spremati zalihe drva i žita. Uslijedile su godine gladi i nestašici, a prema legendi stanovnici Klaipede preživjeli samo upozorenju utvare.

Vilnius Putovanja Najzeleniji u Europi: Grad koji će vas oduševiti parkovima, hranom i glazbom

Na pivo i ručak 

Ljubiteljima piva u Klaipedi neće biti dosadno, a jedno od mjesta u koje vrijedi svratiti je Pivovara Švyturys osnovana 1784. godine, što je čini drugom najstarijom pivovarom u Litvi. Ovdje možete naučiti sve o kuhanju piva na jednoj od tura petkom i subotom, kao i kušati ga, najbolje uz ručak.

Švyturys se sastoji od pivovare, muzeja i puba, a proizvodi više od 200 vrsta piva koja se izvoze u više od 20 zemalja svijeta. Interijer bara u kojem možete naručiti burgere, rebra i druga jela, inspiriran je New Yorkom. Konobari će vam rado sugerirati koje pivo paše uz koje jelo. 

Impresivan muzej dug jedan kilometar koji "lebdi" nad jezerom Muzej umjetnosti Zaishui u Rizhau, Kina - 13 Muzej umjetnosti Zaishui u Rizhau, Kina - 12 Muzej umjetnosti Zaishui u Rizhau, Kina - 9 +9 Muzej umjetnosti Zaishui u Rizhau, Kina - 10

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju