Kardamom je jedan od glavnih začina švedske kulture još od srednjeg vijeka, a sada je njegovu upotrebu u toplim mekanim pecivima počeo otkrivati i ostatak Europe

Peciva s kardamomom (odnosno kardemummabulle) Šveđanima su gotovo ono što su Francuzima kroasani. Jedu se tijekom pauze za kavu koju Šveđani zovu fika, a toliko su popularna da postoji i Dan peciva s kardamomom, koji se obilježava 15. svibnja. Kupiti ih možete posvuda, od supermarketa do zanatskih pekarnica, a takva je, naravno, i razlika u cijenama.

Kardamom - 3 Kardamom - 3 (Foto: Getty Images)

Oblikom podsjeća na pletenicu, a izvana je posuto kardamomom i šećerom. Kada ga zagrizete, prvo ćete osjetiti hrskavost, a zatim mekanu sredinu zbog tijesta bogatog maslacem. Na dnu je hrskavi sloj šećera karameliziranog na putru, a cijeli je zalogaj prožet jakim okusom kardamoma. Za sve one koji vole ovaj začin, opis zvuči sjajno.

Inače, taj treći najskuplji začin na svijetu vrlo je zastupljen u švedskoj kuhinji, pogotovo u slasticama. Koristi se za izradu kolačića i torti, stavlja se u palačinke i vafle, a važan je sastojak i kuhanog vina, tradicionalnog božićnog pića mumma i nekih tradicionalnih piva.

Povjesničari smatraju da je kardamom postao popularan u skandinavskim zemljama još u 13. stoljeću zbog ljekovitih svojstava, a kao začin spominje se u staroj kuharici Libellus de Arte Coquinaria. Kako je dospio u Skandinaviju iz Indije, do danas nije razjašnjeno.

Kardamom - 2 Kardamom - 2 (Foto: Getty Images)

S druge strane, peciva su svoj procvat doživjela nakon Drugog svjetskog rata, kada dolazi do prave "eksplozije" pekarnica, a posljednjih 30 godina pekarski proizvodi postaju sve popularniji i sofisticiraniji. Jedna je od najpoznatijih takvih luksuznih pekarnica Lillebrors Bageri, koja danas prodaje oko 400 peciva s kardamomom dnevno tijekom tjedna, a vikendom se broj penje na oko 1200 komada.

Peciva su postala popularna i izvan granica zemlje, tako da danas možete pronaći nekoliko izvrsnih švedskih pekarnica u Londonu i New Yorku. Nanese li vas put u Švedsku, nemojte propustiti probati slasno pecivo ni pod razno, a nemojte zaboraviti ni javiti dojmove.

Miriše na medenjake: Sočni kolač od čokolade i kakaa koji je teško prestati jesti +0 Piernik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju