Često na putovanjima znamo ili biti superzadovoljni javnim prijevozom i diviti se gradovima u kojima se on ne čeka dulje od pet minuta, a često znamo i biti ludi i pitati se, pa dobro, gdje je taj autobus, metro, vlak ili nešto četvrto. Stoga su se s portala Timeout potrudili i istražili uz pomoć lokalnog stanovništva zadovoljstvo javnim prijevozom u 19 svjetskih velegradova, a na prvom mjestu našao se – Berlin!

Čak 97 posto stanovnika Berlina oduševljeno je prometnom mrežom svog grada, s njihovim metroom (U-Bahn) koji putnicima nudi 175 postaja na devet linija jednostavnih za navigaciju. Grad također ima i sjajno organizirani S-Bahn, sustav gradske i prigradske željeznice koji povezuje predgrađa sa srcem grada.

Londonska podzemna - 2 Londonska podzemna - 2 (Foto: Getty Images)

Drugo mjesto zauzela je češka prijestolnica Prag, s 96 posto mještana koji su izjavili kako je njihov grad lako obići javnim prijevozom. Svi smo vidjeli klasične fotografije iz Praga s crveno-bijelim tramvajima, ali grad ima i impresivan metro. Naravno, nije velik kao berlinski, ali prilično je dobro posložen.

Tokio je zaslužio treće mjesto, a ako ste vidjeli bilo koji od viralnih videa koji pokazuju koliko mještana koristi javni prijevoz u gradu, vjerojatno ćete se složiti kako glavni grad Japana zaslužuje priznanje. Ne samo da je briljantno održavan i jednostavan za navigaciju nego je postao sve lakši za korištenje i za osobe koje ne govore japanski, što je nekad znao biti problem.

Deset najboljih još čine Kopenhagen, Stockholm, Singapur, Hong Kong, Taipei, Šangaj i Amsterdam.

Njemačka pješačka ruta na kojoj vas pozdravljaju fontane s rakijom Schwarzwald - 1 Schwarzwald - 2 Schwarzwald - 3 +1 Schwarzwald - 4
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju