U zapadnoj Švicarskoj u dolini Kander smjestilo se malo jezero manje od jednog hekatra površine. Ipak, popularna je turistička destinacija, pa smo, naravno, morali istražiti o čemu je riječ.

Jezero se zove Blausee, tj. Plavo jezero, a samo jedan pogled na fotografije dovoljan je da shvatimo zašto ga svi žele posjetiti.

Boja vode u jezeru gotovo je nerealna – potpuno tirkizna, a opet prozirna i čista. Naročito u kombinaciji sa zelenilom okolnih šuma, ova destinacija podsjeća na najljepše scene s reklama za čokoladu Milku. Još dodajte hladni, svježi planinski zrak - i imate savršen ljekovit izlet.

Vodom ga opskrbljuju mali podvodni izvori koje ponekad čak i možete uočiti dok stojite pored jezera.

Isto tako, možete uočiti i skulpturu žene koja gleda u nebo i izgleda kao da plače i jeca. Ne bez razloga, jer postoji legenda vezana za jezero koja kaže da je poprimilo boju očiju žene koja je oplakivala smrt svog ljubavnika. On je umro nakon što je pao s litice, a ona je ovdje plakala do kraja svog života. Još 1998. godine umjetnik Raffael Fuchs izradio je kip žene koji je polegnut na dno jezera tako da samo glava viri iznad površine.

Pomalo bizarna priča kraj ovako lijepog prizora, no možemo se uvijek tješiti da je to samo legenda.

Savršeno je za planinare, bicikliste, izletnike ili one koji vole romantičnu vožnju čamcem. Od jeseni do proljeća moguće je ronjenje, pa možete vidjeti i kip izbliza. Zimi se ne zamrzava, ali je prizor pod snijegom uistinu poseban.

U blizini se nalazi lijep hotel i dobar restoran, pa se možete opustiti bez razmišljanja „gdje poslije“ i „kako natrag prije mraka“. Okolne staze prikladne su za sve uzraste i nisu teške, a do jezera se lako dolazi autom ili čak lokalnim autobusom.

Uostalom, pogledajte ga i sami pa vas možda inspirira na zimsko romantično putovanje:

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju