Močvare nisu samo bube i komarci – nakon mora, one se mogu  pohvaliti najvećom bioraznolikošću. Močvare čiste zrak bolje nego šume, a šupljikave stabljike trske pročišćavaju vodu. Ta staništa fantastično upijaju ugljični dioksid čime usporavaju globalno zagrijavanje i smanjuju zagađenje. No, kada se isuše i unište, močvare emitiraju ogromne količine ugljika. Močvare su i zaštita od poplava, suša, snažnih vjetrova, kao i klimatskih promjena. U močvarnim područjima se skriva riznica biljnog i životinjskog svijeta koju vrijedi pobliže upoznati.

Predivno Poilovlje 

Jedan od krajeva Lijepe Naše, u kojem se kriju močvarne ljepote pronaći ćete uz rijeku Ilovu na području Poilovlja, gdje se isprepliću vodeni i zemljani putevi ekološke mreže Natura 2000. Pod tom se kapom prostire mreža jezgri za uzgoj i odmaranje rijetkih i ugroženih vrsta, kao i staništa od kojih su neka i zaštićena.

Na području Poilovlja pronaći ćete pet područja ekološke mreže Natura 2000: Poilovlje s ribnjacima, Ribnjaci Poljana, Ilova, Ribnjaci Končanica i Livade kod Grubišnog polja mjesta su kojima se daje osobita pažnja. Ondje ćete pronaći oko 70 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih 61 čine ptice, ali i ribe (bolen, paklara, gavčica, bjeloperajna krkuša, plotica i zlatni vijun), zatim europski dabar i vidra te žaba crvenog mukača.

Kaniška Iva - 1 Kaniška Iva - 1 (Foto: Stipe Boščić)

Edukativna staza 

Poželite li malo bolje istražiti taj zaštićeni svijet možete krenuti prema Garešnici, čiji kraj čini više od 160 hektara vodenih površina: ribnjaka, bara, rijeka, potoka i jezera. Edukativna staza Poilovlje smjestila se na prostoru Garešnice i proteže se duljinom od gotovo 12 kilometara do naselja Vukovje. Ondje možete šetati, trčati ili voziti bicikl i uživati u hrastovim šumama koje se izmijenjuju s poljima, močvarama i raslinjem. Uz tu stazu, neki od punktova na karti staza Natura 2000 su i Pepeljni vrtovi u naselju Hrastovac, kao i Kaniška Iva, edukativni punkt uz rijeku Ilovu do kojeg nas je odveo put na proputovanju bjelovarsko-bilogorskom županijom.

Kaniška Iva 

Mirni kraj uz rub sportskog ribnjaka unutar područja kojim gospodari ŠRD Som iz Kaniške Ive, meka je za ljubitelje ptica, kao i pecanja. Kaniška Iva postaje osobito živahna vikendom, kada se ondje i uživa u prirodi uz roštilj. Posjetiteljima su na raposlaganju klupe, mjesta za sjedenje, betonski roštilj, kao i stalci za bicikle. U Kaniškoj Ivi možete i naučiti nešto više o pticama, najbolje iz vlastitog iskustva, s dalekozorom, ili pak fotoaparatom u ruci.

Rasporedili smo se po promatračnicama i s dalekozorom u rukama potražili liske, simpatične ptice iz porodica ždralovki kojih ondje ima najviše. Prepoznat ćete ih po bucmastom tijelu i bijelom kljunu na crnoj glavi i pepeljastosivom ruhu. No promatranje ptica odnosno “ptičarenje” podrazumijeva i njihovo osluškivanje jer ih uz nešto prakse možete prepoznati i po pjevu. Čak i ako nikada niste ptičarili, pokupašajte - tko zna možda vam se svidi ta aktivnost koja jača vezu između prirode i čovjeka. 

U Zmajevu gnijezdu: Čardak u kojem će vas razmaziti jelima ispod peke, čudesima od mesa i ščipancima Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 6 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 6 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 5 +11 Seosko gospodarstvo obitelji Pirak - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju