Penjanje po ledu je izazovna disciplina koja uključuje uspon po smrznutim vodopadima i drugim vodenim rutama, a koja obuhvaća posebnu opremu poput dereza, cepina i zaštitnih kaciga.

Ova penjačka disciplina sjajan je motiv i za snimanje fotografija. Zna to Paul Zizka iz Kanade koji svojim fotoobjektivom bilježi zapanjujuće prizore penjača na ledu.

Da bi mogao snimiti fotografije penjača na ledu nekad im je odmah iza leđa, a ponekad je dosta udaljen od njih.

"Udaljenost od subjekta varira između jednog metra i više od kilometra, ovisno o tome što najbolje priča priču i nudi najbolju kompoziciju. U slučajevima kada su penjači prilično udaljeni, s njima komuniciram preko radija", otkrio je kanadski fotograf.

Kanadski Stjenjak je nestvarno lijep Kanadski Stjenjak je nestvarno lijep (Foto: Paul Zizka / Profimedia.hr)

Kanadski Stjenjak nepresušno je vrelo fotografske inspiracije za Paula Zizku što ne čudi s obzirom na to da mnogi govore kako se upravo tu skrivaju najbolja mjesta za penjanje po ledu.

Kanadski dio ovog zapanjujućeg planinskog lanca na zapadu Sjeverne Amerike proteže se od unutarnjih prerija Alberte na istoku do jarka Stjenjaka u Britanskoj Kolumbiji na zapadu te od rijeke Liard na sjeveru do granice s SAD-om na jugu.

Velik dio gorja je zaštićen te je dio nacionalnog parka kanadskog Stjenjaka koji je od 1984. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Sastoji se od četiriju nacionalnih parkova: Banffa, Jaspera, Kootenayja i Yohoa.

Upravo su tu nastale i zapanjujuće fotografije Paula Ziske koje možete pogledati u fotogaleriji na početku teksta.

Fotografije penjanja po ledu koje oduzimaju bez daha Fotografije penjanja po ledu koje oduzimaju bez daha (Foto: Paul Zizka / Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju