Fotografa Borisa Trogrančića znatiželja je ovog puta odvela do nevjerojatnih kamenih kugli kod Zavidovića u Bosni i Hercegovini, misterioznog fenomena koji ne prestaje buditi zanimanje.

"Dugo sam planirao posjet ovom mjestu i moram reći da sam pozitivno iznenađen koliko je sve čisto i sređeno. Lokacija ima jako dobar prilaz, a kugle se nalaze u selu, dva kilometra sjeverno od Zavidovića. U selu se može ostaviti auto, parking se ne plaća, kao ni ulaz na lokalitet. Ima jedna kućica gdje se može dobrovoljno ostaviti nešto novca za održavanje lokacije. Kugle ćete vidjeti šumi, poredane u jazu potoka, a iznad njih su i klupe na kojima možete odmoriti. U Bosni i Hercegovini kugle su pronađene još i kod Vareša, u Teočaku, blizu Banjaluke, kod Kaknja, Olova, Žepča, Mostara, i na još nekoliko lokacija - i različita su sastava", priča nam Boris i dodaje:

"U Zavidovićima je otkriveno više od 60 kugli, i ovo mjesto predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Europi. Zanimljivo je da nitko sa sigurnošću ne zna kako su i kad nastale kamene kugle, a uz njih se vežu i brojne legende. Neki vjeruju da predstavljaju ostatke meteorita, drugi da su ih napravile neke drevne civilizacije, a pojedini su mišljenja da su nastale kao rezultat povlačenja glečera."

Vodopad Buk na rijeci Ilomska - 6 Putovanja Plavi biser Vlašića: 40 metara ljepote o kojoj se priča da donosi sreću i zdravlje

Kamene kugle mogu biti od granita, vulkanske stijene - ili od pješčara, od kojeg su i one razasute po Bosni i Hercegovini.

Nevjerojatne kamene kugle kod Zavidovića - 1 Nevjerojatne kamene kugle kod Zavidovića - 1 (Foto: Boris Trogrančić)

"Uzorci su poslani na analizu na nekoliko mjesta i dobiveni su isti rezultati po pitanju sastava: 90 posto je sastav pješčara, ali deset posto su tvari koje on ne sadrži, kalcijev karbonat i mangan. Tu nastaju pretpostavke da su stare civilizacije mrvile stijene, dodavale komadiće u zemljane kalupe, miješale kalcijev karbonat jer daje čvrstoću i mangan, koji je najbolji vezivni materijal. Zanimljiv je utjecaj kamenih kugli na psihofizičko zdravlje: mještani ovog kraja kažu kako na ovom prostoru gotovo da nema teških bolesti i da je narod prilično zdrav i dugovječan", kaže Boris Trogrančić, čiji lik i djelo možete pratiti na Facebooku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju