Slaganje suhozida, čišćenje plaža ili briga o napuštenim životinjama itekako može skrenuti misli sa svakodnevnih briga, a još kad tome dodate nestvarno lijepu prirodu, rutina nema nikakve šanse. Stoga ne čudi da volontiranje postaje sve popularnije kod ljudi koji žele provesti svoj odmor upoznajući nove ljude, vještine, krajeve ili jezike. U zamjenu za nekoliko sati rada dnevno dobit ćete besplatan smještaj, a nerijetko i hranu. Oni koji pak ne žele potrošiti svoj odmor radeći mogu se pridružiti zajednici couchsurfera i steći nove prijatelje.

Upoznaj Lijepu Našu

Ludi ste za kukcima i željeli biste naučiti više o kornjašima na Žumberku? Ili pak želite odmoriti glavu slažući suhozide ili brinuti se o bilju na Mljetu? Nije vam problem raditi s ljudima, a oduvijek ste htjeli bolje upoznati Krku? Ako ste na neko od tih pitanja odgovorili potvrdno, kliknite na stranice Parkova Hrvatske, proučite plan i program i prijavite se za volontiranje.

S kauča na kauč

Couchsurfing okuplja zaljubljenike u putovanja kojima nije problem prespavati u domovima stranaca, ponuditi vlastiti smještaj ili se pak samo družiti sa strancima uz kavu i obilazak gradova. Da biste prespavali kod nekoga, ne morate nužno ponuditi u zamjenu vlastiti smještaj. Nekima više odgovara prihvaćati ljude nego putovati uokolo, dok drugi žele putovati, a jednostavno nemaju vlastiti stan ili kauč koji mogu ponuditi. Sve je dopušteno - na Couchsurfingu možete biti domaćin, gost ili oboje. Potrebno je nešto truda u popunjavanju profila koji će vam poslužiti kao „putnički CV“ kako bi vas potencijalni domaćini mogli bolje upoznati, a samim time i prihvatiti.

Put oko svijeta

Workaway je svjetska online platforma kojom volonterski rad možete zamijeniti za hranu i krov nad glavom. Briga o psima i mačkama na portugalskom jugu, učenje o permakulturi na Tajlandu ili pomaganje na farmi ovaca u Africi samo su neke od mogućnosti za provođenje godišnjeg odmora na potpuno drukčiji način nego dosad. Na profilima domaćina možete doznati kakav se posao traži i u kojem periodu, provjeriti iskustva drugih volontera i pustiti neka vas znatiželja odvede na mjesta o kojima ste oduvijek sanjali. Ako ne želite putovati sami, možete se i povezati s drugim volonterima pa i s njima putovati ili se prijaviti za posao.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju