Srednjovjekovni dvorci, šarmantni kafići, prekrasne plaže, tradicionalni irski pubovi i restorani – samo su neke od stvari kojima se može pohvaliti gradić u blizini zračne luke u Dublinu, po imenu Malahide. Kome god nakon kojeg dana posjete dosadi užurbanost i gužva glavnog irskog grada, neće pogriješiti otisne li se na izlet ovdje.

Smješten 18 kilometara od Dublina i 10 kilometara od zračne luke, Malahide broji oko 17 tisuća stanovnika. Najveća znamenitost je svakako dvorac, a krase ga popločane ulice koje će se pobrinuti za atmosferu nekih drugih, davnih vremena. Sjajno je i autentično mjesto, a neće vas razočarati ni arhitektura i bogata kulturna ostavština.

Kako smo već spomenuli, ovdje se nalazi dvorac Malahide, jedan od najpoznatijih i najstarijih u cijeloj zemlji. Dvorac je to obitelji Talbot, koja je ovdje živjela nevjerojatnih osam stotina godina, a vrtovi dvorca s raznim biljkama i drvećem gotovo su nepregledni. U njima ćete naći razne drvene rezbarije, vilinske staze, skulpture, labirinte… Dvorac je otvoren svakim danom od 9:30 do 16:30, a za kompletni doživljaj potrebno je kupiti ulaznicu.

Svi željni odmora trebali bi se zaputiti na plažu, smještenu između grada i ušća. Iz nje puca pogled na otok Lambay, ali i mjesta Donabate i Howth. Zbog jakih i nepredvidljivih promjena plime, plivanje ovdje nije preporučljivo. Plaža je smještena 10 minuta hoda iz Malahidea i 20 minuta vožnje autom od centra Dublina. Ako ste u potrazi za obrokom, nećete pogriješiti s restoranom Greenery.

Malahide krije i nešto što će se svidjeti svim ljubiteljima piva, a riječ je o starom skladištu najpopularnije irske pivovare – Guinness. Ovdje ćete naučiti sve o povijesti ovog piva, ali i općenito i o povijesti ove hmeljaste tekućine.

U svakom slučaju, ovo nije sve što vas čeka u malom gradu nedaleko od Dublina. Tu je još i dovoljno barova i restorana, a ne manjka ni smještaja, tako da se slobodno kad vam Dublin dosadi, zaputite na jednodnevni izlet u Malahide.

Gdje je trava zelenija: 10 stvari koje vjerojatno niste znali o Irskoj Irska - 3 Irska - 1 +0 Irska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju