Kada pomislimo na Napulj, prvo što nam padne na pamet su Diego Maradona, tisuće motora na ulicama, sveopće šarenilo i buka, pa čak i nered lučkog grada…

No, talijanski bombon ima i svoju buržujsku stranu koju je dobro sakrio u predgrađu. Pođete li samo 15-ak kilometara na sjeveroistok, otkrit ćete raskoš koje se ne bi posramio ni Versailles.

Za vrijeme Napuljskog kraljevstva tj. kralja Karla III. Napuljskog, u današnjem gradiću Caserta izgrađena je ogromna kraljevska palača. S obzirom da je Napulj bio izložen udarima i napadima s mora, palača je „povučena“ u unutrašnjost. Zove se jednostavno, Kraljevska palača u Caserti.

Bila je najveća u Italiji i jedna od najvećih građevina Europe u 18. stoljeću. Stanovništvo koje je živjelo na ovom teritoriju moralo je preseliti, a stara tvornica svile pretvorena je u paviljon.

Trebala je ujediniti sve pod jednim krovom i postati svojevrsni grad za sebe, čemu svjedoči činjenica da su se u njoj nalazili kraljevski uredi, stanovi, kazalište, knjižnica, kapelica te čak i sveučilište. Sve to raspoređeno u „skromnih“ 1 200 soba.

Cijeli kompleks bio je inspiriran palačama u Versaillesu i Madridu. Palača je upotpunjena veličanstvenim parkom i vrtovima, a zajedno s akvaduktom i starom tvornicom svile uvrštena je na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Sam park koji ju okružuje, zajedno sa svojim skulpturama i fontanama, inspiriran je engleskim vrtovima i versajskim parkom – no mnogi tvrde da je čak ljepši od njega.

Kralju Karlu dogodilo se isto ono što i kralju Ludwigu II Bavarskom kada je gradio velebni dvorac Neuschwanstein: nije poživio da ga vidi dovršenog. Gradnju palače dovršili su njegovi sinovi krajem 18. stoljeća. Ono što je također planirano, a nikad učinjeno, bila je avenija dulja od 20 kilometara, koja bi spojila grad Napulj s palačom.

Kad bismo rekli da su u ovoj palači snimani i filmovi, možda biste pomislili na stare, romantične filmove. No, iznenadili biste se. A pravi fanovi već su prepoznali: ovdje su snimani Ratovi zvijezda!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju