Prošli tjedan nama je vikend počeo već u srijedu, i to u hrvatskoj Toskani, malom selu u središtu Istre San Canzian, u kojem smo predstavili svoj novi travel&gastro projekt, odnosno iskustvo Italian Chef Weekend Experience, koje ćete već sad za prva dva vikenda u listopadu moći rezervirati baš putem našeg portala.

Radi se o vikend-putovanju za sve hedoniste, koje uključuje noćenje u Hotelu Blu Mare u Novigradu i sudjelovanje na kulinarskoj radionici u njihovu restoranu Porporela koju će voditi Stefano Cosattini, talijanski chef s hrvatskom adresom.

Chef Stefano Cosattini Chef Stefano Cosattini (Foto: PR)

Zanimljiva i vrhunska jela u restoranu Porporela potpisuje upravo chef Stefano Cosattini, koji je u svojoj bogatoj kulinarskoj karijeri obišao pola svijeta te se može pohvaliti dvjema osvojenim Michelinovim zvjezdicama, a posljednjih je dvadesetak godina proveo u Hrvatskoj kuhajući u našim najboljim restoranima i donoseći ljudima nevjerojatne okuse mediteranske kuhinje.

Italian chef weekend experience foto wall Italian chef weekend experience foto wall (Foto: Nova Studio)

Na predstavljanju tog projekta u San Canzianu pokazao je odabranim gastro i travel blogerima kako će izgledati jedan Italian Chef Weekend Experience pod njegovom kuhačom, pri čemu im je, osim zanimljivih tehnika i tri jela, pripremio i mali izazov, odnosno natjecanje u kojem je pobjednički tim odnio vrijednu nagradu – noćenje za dvije osobe u hotelu Blu Mare, gdje će ponovno moći uživati u njegovim delicijama.

Okusi mediteranske kuhinje s pogledom na more, djelo chefa Stefana Cosattinija Okusi mediteranske kuhinje s pogledom na more, djelo chefa Stefana Cosattinija (Foto: PR)

Blogeri su se u San Canzian dovezli, kako i priliči, u vozilu talijanske marke Fiat, koji savršeno utjelovljuje talijanski stil i održivost. Ako nas već duže pratite, znate koliko se Punkufer.hr trudi biti ekološki osviješten i donositi vam upravo takve teme, a Fiat 600 Hybrid savršeno se uklopio u našu filozofiju sa svojom smanjenom potrošnjom i emisijom te s maksimalnim poštovanjem prema okolišu.

Fiat 600 Hybrid u San Canzianu Fiat 600 Hybrid u San Canzianu (Foto: Nova Studio)

Dolazak u talijanskom stilu

Iako je prvenstveno zamišljen kao gradski auto, Fiat 600 Hybrid idealan je za takve vikend-izlete za sve one koji traže ekološki prihvatljivo rješenje putovanja s beskompromisnim stilom. Fiat 600 Hybrid ima ekskluzivna sjedala od reciklirane tkanine s bijelim detaljima i mat crnu instrumentnu ploču napravljenu od plastike na biološkoj osnovi, a njegova tehnologija nudi udobnost za pravo talijansko dolce vita iskustvo.

I upravo je tako počeo taj naš vikend usred tjedna – s pićem dobrodošlice i pogledom na zelene istarske brežuljke dok sunce mili kroz oblake. Blogeri su se smjestili u svoje sobe, u kojima ih je dočekao bogati goodie bag koji su nam pomogli napuniti naši sponzori, pismo u kojem su saznali s kim su u timu i pripadajuća pregača s oznakom tima.

Fiat 600 Hybrid u San Canzianu Fiat 600 Hybrid u San Canzianu (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Timovi u četiri boje talijanskog posuđa

Podijeljeni u četiri tima sada su bili spremni pokazati što znaju, usvojiti nove vještine i uspješno ponoviti sve što chef Stefano Cosattini skuha. Kako bi u tome bili što brži i učinkovitiji, pobrinula se Tognana, koja ih je opskrbila svojim malim kuhinjskim aparatima IRIDEA – od štapnih miksera, planetarija, vaga do friteza na vrući zrak, ali i svime za posluživanje, i to u četiri boje, po kojima su timovi i dobili ime.

Tim Prosseco bile su naše poznate blogerice zbog čijih nam fotografija odmah rastu zazubice – Kristina Štriga i Mateja Kobeščak, koje su s veseljem pokazale sve što znaju svojoj trećoj kolegici, hedonistici i ljubiteljici putovanja Sandri Petrač. U timu Nebo, u kojem je prevladavalo plavo Tognana posuđe i aparati, našla su se tri vrlo uspješna kandidata masterchefa iz 2022. godine, čiji put pratimo i danas – Maja Jalšovec, Maja Šabić i Leo Jurešić. Tim Kadulja činila su tri poznata lica koja se inače nalaze s druge strane, ili uče druge svojim vještinama ili pred njih stavljaju tanjure koji stavljaju osmjehe na lica – Janja Benić, Nastasja Chiara Petrić i Luka Nižetić.

Italian chef weekend experience - tim Kadulja - Luka Nižetić, Janja Benić i Nastasja Chiara Petrić Italian chef weekend experience - tim Kadulja - Luka Nižetić, Janja Benić i Nastasja Chiara Petrić (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Tognana aparati i posuđe u vrlo popularnoj zelenoj boji, kojom je Janja obojila i svoju kuhinju, našle su se na njihovoj jedinici, dok je onima boje cigle kuhao tim ''Cigla'', naš najglasniji i najveseliji trojac čija jela pričaju tisuću jezika, među kojima je, naravno, i talijanski. Sandra Rončević i Mile Butorac prigrlili su travel-blogericu Oliviju Loren, koja je još jednom bila inspirirana Hrvatskom, ali ovaj put s talijanskim predznakom.

Nema nijednog talijanskog druženja bez aperitiva

Radionicu smo počeli kasnije popodne, baš na vrijeme za aperitivo. Koktel-majstorica pokazala im je kako se radi savršen Aperol Spritz, a onda su se uz nekoliko njih da testiraju kvalitetu uputili napraviti zalogajčiće koje bi Talijani inače ponudili uz taj ''zalazak sunca u čaši''.

Kristina Štriga i Mateja Kobeščak Kristina Štriga i Mateja Kobeščak (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Dok su šefovi tima pomno pratili što naš chef Stefano radi, ostali su mogli uživati uz aperitivo: koktel, Galbani sireve - mozzarellu i kockice Parmigiano Reggiano DOP sirate prefinu foccaciu napravljenu za tren uz DI-GO mješavinu za mediteranski kruh.

Italian chef weekend experience i DI-GO Italian chef weekend experience i DI-GO (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Chef Stefano za aperitivo je napravio Malfatte alla Fiorentina s crumbleom od foccacie i začinskih trava. Te pahuljaste žličnjake s Galbani ricottom i špinatom s malo brašna i Galbani parmigianom reggianom poslužio je na Barilla pestu rossu, a na vrh kao hrskavu komponentu dodao je crumble od foccacie sa začinskim travama.

  Malfatte alla Fiorentina s crumbleom od foccacie i začinskih trava Malfatte alla Fiorentina s crumbleom od foccacie i začinskih trava (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Stručni sud sastavljen od chefa mentora Stefana Cosattinija, urednika Punkufer.hr-a Srđana Brajkovića i naše domaćice Mije Kovačić ocjenjivanje svakog tima počeo je s tim prekrasnim predjelom u talijanskim bojama, i to po tri kriterija (timski rad, okus i izgled) i ocjenama od 1 do 10.

Ražnjići spremljeni na pametniji način, okusa u kojem želimo uživati zatvorenih očiju

Nastavili su s glavnim jelom, spiedinima od black tiger kozica omotanih nektarinom i pršutom posluženih sa špagetima od tikvica s Barilla pestom genovese. Chef mentor pokazao im je kulinarski trik kako uspješno očistiti kozice, a pekli su ih u Tognana fritezi na vrući zrak, idealnoj za kuhanje bez dodavanja ulja, pečenja i još mnogo toga, pa i za te ražnjiće od kozica, čiji nas je okus oduševio.

Italian chef weekend experience- Tognana friteza na vrući zrak boje kadulje Italian chef weekend experience- Tognana friteza na vrući zrak boje kadulje (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Friteze na vrući zrak naših timova digitalne su s manualnim i dodatnim programima, velikom posudom i gril rešetkom, a neki od njih, primjerice onaj tima Kadulja, ima i svjetlo te prozorčić da možete vidjeti u kojem je stadiju pečenja vaše jelo.

Takvi pametni aparati uvelike nam olakšavaju kuhanje, složio se i chef Stefano Cosattini, koji je u tom receptu ocjenjivao i preciznost rezanja tikvica u špagete nožem.

Italian chef weekend experience i Martin Albus vina Italian chef weekend experience i Martin Albus vina (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

To glavno jelo poslužili su uz mlada i moderna vina Martin Albus. Njihov pinot sivi voćnog mirisa te bogatog kompleksnog tijela idealno prati jela poput foie grasa, rižota od jadranskih kozica i paškog sira, gregade od grdobine, lososa na žaru ili pak lungića s vrganjima, a odlično je upotpunio i naše ražnjiće s kozicama, nektarinama i pršutom. Ljubitelji crnog vina mogli su ovom prilikom isprobati i Martin Albus Frankovku svilenkastih tanina i decentnog tijela u kojoj se osjećaju note crnog bobičastog voća, višnje, vanilije i klinčića, koji očaravaju mirisom.

Citrusi, mascarpone, lješnjaci i kava za desert

I za kraj naši su blogeri pripremali desert koji sadrži sva talijanska blaga u gastronomiji, izvrsnu kavu koju nam je pripremio pametni Nespresso aparat koji s obzirom na kapsulu koju u njega stavimo prepoznaje točno koja nam vrsta napitka treba te lješnjake, agrume i prozračnu kremu s Galbani mascarponeom.

Italian chef weekend experience i Nespresso Italian chef weekend experience i Nespresso (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Kao prvi korak imali su zadatak napraviti crumble od lješnjaka, koji su stavili na dno Tognanine čaše na nisku nogicu. Crumble od lješnjaka zatim su obogatili Nespresso espressom i Martin Albus likerom od lješnjaka, a na to servirali kremu od Galbani mascarponea obogaćenu medom i koricama agruma, narančom i limetom, koji su kremi dali svojevrsnu svježinu.

Desert - crumble od lješnjaka s Nespresso espressom, likerom od lješnjaka i kremom s koricama agruma i mascarponeom Desert - crumble od lješnjaka s Nespresso espressom, likerom od lješnjaka i kremom s koricama agruma i mascarponeom (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Blogeri su nastavili u citrusnom tonu i zasluženo za kraj radionice nazdravili pivom sa stilom osvježavajućih citrusnih nota 1664 Blanc, dok se sunce već spustilo iza istarskih brežuljaka.

Italian chef weekend experience i 1664 Blanc Italian chef weekend experience i 1664 Blanc (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Pobjednički tim uživat će u morskom utočištu

Ocjenjivanje je desertom bilo završeno, a pobjednika smo objavili na svečanoj večeri koju nam je pripremila ekipa San Canziana i njihova restorana Luciano, bez čije pomoći radionica ne bi protekla tako bezbrižno i opušteno.

Pobjednički tim, onaj naziva Prosecco, u kojem su Kristina, Mateja i Sandra, zasluženo će sa svojim pratnjama uživati u vikendu za dvoje u hotelu Blu Mare u Novigradu i uz morski povjetarac uživati u delicijama chefa Stefana Cosattinija te nastaviti istraživati neiscrpna blaga Istre.

Italian chef weekend experience i pobjednički tim Prosecco Italian chef weekend experience i pobjednički tim Prosecco (Foto: Karlo Klasić/Nova Studio)

Sve to što su naši blogeri doživjeli možete i vi zauvijek zapisati u svojim sjećanjima ako već danas rezervirate svoj Italian Chef Weekend Experience u jednom od ponuđenih vikenda u listopadu, te s dragom osobom budite jedan od pet parova koji će na radionici u hotelu Blu Mare od jednostavnih i kvalitetnih namirnica naučiti raditi nevjerojatne talijanske specijalitete, i to od izvornog talijanskog chefa. Nakon toga istražite kamene uličice tog preslatkog gradića na zapadu Istre te se upustite u otkrivanje svih čari Terre Magice.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerima Tognana, Fiat, Nespresso, Galbani, Barilla, DI-GO, Aperol-Spritz, Martin Albus i 1664 Blanc po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju