Grad koji se smjestio na obali Baltičkog mora zaista je vrijedno istražiti. Nemojte ga slučajno izbjegavati u svojim planovima jer će vas oduševiti ponudom, pogotovo kulture. Ako se nađete u Rigi na samo 24 sata, ovo je prvenstveno članak za vas.

Kako od aerodroma do centra?

Aerodrom Riga International Airport od samog centra Rige udaljen je svega 13 kilometara, što znači da vožnja neće biti duga. Na raspolaganju vam je najjeftinija opcija, a to je autobus koji ćete u jednom smjeru platiti 8 eura. Vožnja traje 26 minuta, a stići ćete na Riga Central Bus Station.

Kako se kretati po gradu?

Ako će vam biti potrebno, birati možete između 8 tramvajskih linija, 17 ruta kojima putuju trolejbusi, dok je autobusnih linija 55. Naravno, dostupan je i taksi što je najskuplja opcija. Vožnja u jednom smjeru koštat će vas 1,15 eura, a ako produžite boravak ili se odlučite na brzinsko istraživanje po cijelom gradu mi vam preporučujemo da u tom slučaju kupite kartu koja vrijedi za 20 putovanja i košta 20,70 eura.

Karta će vam vrijediti na autobusu, trolejbusu i tramvaju. Još bolja ideja za one koji ostaju duže u Rigi je da kupite kartu za mini bus. Potrošit ćete 25 eura za 5 dnevnih karti koje možete iskoristiti u roku od 15 dana na svim dostupnim rutama.

Zanimljivosti o Rigi

Rigu zbog svoje ljepote nazivaju Parizom Sjevera. Rižani su ponosni na svoj grad, između ostalog, jer je na području tamošnje gradske vijećnice pronađeno hrastovo drvo koje datira u vrijeme faraona, točnije vladavine Tutankhamona.

Latvijke pa tako i stanovnice Rige su u prosjeku jedne od najviših žena na svijetu i upravo je glavni grad ove baltičke zemlje poznat po brojnim modelima koje haraju svjetskim modnim pistama. Grad je poznat i po tome što ga krasi više od 4000 tradicionalnih drvenih kuća i to također Rigu čini jedinstvenom i prepoznatljivom.

Što vidjeti i doživjeti u Rigi?

Kažu da su pravi Latvijci od uvijek privrženi pivu, a toliko ga vole da ga unutar obiteljskih krugova nazivaju i starijim bratom. Naravno, u pivu možete guštati gdje god se okrenete, no stanovnici ovog grada došli su na genijalnu ideju i otvorili Beer SPA u samom centru grada.

Ako ga posjetite, obećavaju vam jedinstvenu avanturu, vama i vašem tijelu pružit će i više nego dovoljnu dozu zdravlja kao i jednu veliku dozu sreće. Zanimljivo, zar ne? Kao što smo spomenuli u uvodu, Riga je mjesto koje je poznato po svojoj kulturu.

Tako na rubu grada istražite Etnografski muzej na otvorenom koji se smjestio kraj slikovitog jezera Jugla uz park gdje možete upoznati unikatne primjere narodne arhitekture iz cijele Latvije.

Najbolje je to mjesto u Latviji gdje možete upoznati sličnosti i različitosti u načinu života koji seže daleko u prošlost zemlje, a ulaznicu ćete platiti svega 2 eura. Isplati se! Kad pak ste u centru, obavezno istražite staru Rigu, povijesno srce grada koje odiše kulturom.

Čak 800 godina zanimljive povijesti bilo je i više nego dovoljan razlog da UNESCO povijesnu jezgru upiše na popis Svjetske kulturne baštine. Tako će vas iznenaditi ljepota veličanstvenih crkava, mnogih arhitektonskih djela među kojima se posebice ističe Kuća Crnoglavih, mnoštvo životopisnih trgova i kamenih puteljaka. Razloga za uživanje u šetnji starim gradom imate napretek.

Ako pak se zaželite gastro šopinga, svakako dio vremena ostavite za Riga's Central Market i kušajte neke od specijaliteta kao što su delicije od sira, ribe, dimljeno meso, riba i naravno voće i povrće u različitim kombinacijama.

Zastanite i fotkajte se kraj Spomenika slobodi, a šetnjom ulicama sigurno ćete ostati zapanjeni ljepotom arhitekture. Naime, veliki dio građevina izgrađen je i ukrašen stilom Art Nouveau, njih otprilike 800. Posebno ćete u ovome uživati u ulici Alberta iIela.

Volite li glazbu, trebate znati da su Latvijci također zaljubljenici u istu, a posebice u operu. Tako su najviše ponosni na Latvian Song and Dance Festival, jedan od najvećih amaterskih događaja na svijetu gdje se slavi zbor i ples, a koji ima značajnu ulogu u njihovoj kulturi.

Već kad smo kod glazbe, zastanite i kod Latvian National Opera and Ballet, zgrade koja je dom baletu i operi, a prošećite i do katedrale Doma gdje možete čuti posebne zvukove orgulja izgrađenih 1884. godine, a koje se još danas smatraju jednim od najboljih izgrađenih instrumenata na svijetu.

Zaželite li pak se muzeja, istražite Riga Motor Museum za koji ulaznica stoji 10 eura, a isplati se prošetati i Nacionalnim muzejom latvijske umjetnosti. Ogladnite li, pronađite neki od lokalnih restorana i kušajte neka od nacionalnih jela kao što su kiseli kupus i krastavci u raznim kombinacijama, maizes supu odnosno puding od raženog kruha, sivi grašak u kombinaciji s prženim lukom i dimljenom slaninom i sve to začinite nacionalnim likerom – Black Balsamom. Uživajte u Rigi!

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju