Manchester je grad pčela, studenata, glazbe, dom je Central Perk Caffeu i nudi zaista mnoštvo zanimljivih sadržaja. Ako ćete u Manchesteru provesti 24 sata, ovo su naši savjeti kako najbolje iskoristiti dan.

Kako od aerodroma do centra?

Kad stignete na aerodrom u Manchester, do centra su vam na raspolaganju autobus, vlak i tramvaj. Vlakom ćete stići najbrže, za svega 20 minuta, a za to ćete trebati izdvojiti 4 - 7 eura. Taksi je nešto skuplja opcija, a najduže će vas voziti tramvaj. Jednostavno u tražilicu upišite Piccadilly Gardens i provjerite koje prijevozno sredstvo će vas najbrže dovesti do centra. Stići ćete tik ispred Primarka u kojem se nalazi poznati Central Perk Caffe, replika poznatog kafića u kojem su boravili likovi iz serije “Prijatelji”.

Kako se kretati po gradu?

Poželite li se gradom kretati tramvajem, skinite aplikaciju get me there i dnevne karte možete kupiti putem mobitela. Putujete li autobusom, kartu u jednom smjeru kao i dnevne karte možete kupiti kod vozača koristeći karticu, stoga vam gotovina neće biti potrebna. Na tramvajima je dostupna opcija plaćanja karticom, no istu trebate prisloniti na uređaj prilikom ulaska i izlaska.

Zašto su pčele zaštitni znak Manchestera?

Kad krenete istraživati grad, na gotovo svakom koraku uočit ćete simbol pčele. Nalaze se čak i na pepeljarama u obliku košnica. Priča se veže još za vrijeme industrijske revolucije kad su se pojavili strojevi i počela se razvijati tehnologija. Tadašnje tvornice Mancunian nazivali su još i košnicama jer su radnici koji su tamo radili bili ekstra produktivni i zaposleni i tu počinje poveznica s pčelama.

Godina 1842. bila je posebna jer se tada simbol pčele inkorporirao u grb grada, a sada simbol pčele možete vidjeti u gotovo svakom kutku grada. Predstavljaju zajednički i naporan rad, a ako kupujete suvenir, svakako kupite onaj na kojem se nalazi pčela. Zapravo, teško ćete pronaći onaj na kojem ih nema.

Po čemu je grad još poznat?

Naravno, svi će prvo reći da ih Manchester asocira na stadion Old Trafford i daleko poznati nogometni klub Manchester United F.C. No, ovo je grad poznat i po pokretu sufražetkinja u 20. stoljeću, a tu je nastala i ideja o prvoj podmornici na svijetu 1878. godine i luksuznom Rolls Royceu. Mjesto je to gdje se užurbano i zanimljivo razvijala glazbena scena gdje su prevladavali Joy Division, New Order, The Smiths i mnogi drugi, a danas ćete njihove postere i glazbu čuti gotovo na svakom koraku.

Svi ljubitelji nogometa hrle na Old Trafford

Kad ste u Manchesteru, obavezno skoknite do stadiona Old Trafford. Do njega ćete jednostavno iz centra tramvajem s postaje Piccadilly Gardens. Posjetite VIP lože, sobe svlačionice i prošećite tunelima. Naravno, okinut ćete i fotku samog travnjaka i gledališta, no za to ćete trebati pripremiti 40 funti što je 360 kuna. Turu po stadionu rezervirajte ovdje.

Što posjetiti u Manchesteru?

Prvo što ćete učini je naravno prošetati centrom, no ubrzo ćete shvatiti da je centar zaista širok pojam. Već kad ste kod postaje Piccadilly Gardens, zaputite se prema Primarku i fotkajte se u poznatom Cental Perk Caffeu, replici kafića iz serije "Prijatelji". Kupite i pokoju memorabiliju, a tamo možete popiti i kavu iz ogromnih šalica. Zatim se zaputite do sjeverne četvrti poznate po hipsterskim kafićima i zanimljivim dućanima.

Izgubite se među izlozima dućana posvećenih modi 80-ih ili pak zastanite u nekoj od knjižara ili prodavaonica ploča, a zastanite i u comic book shopovima s mnoštvom zanimljivih stvarčica kao što su figure s likovima iz filmova i igre. Mi smo ih kupili zaista mnogo. U ovom djelu grada nalazi se i mnoštvo grafita, stoga slobodno prošećite ulicama.

Najedite se u nekom od restorana i prošećite gradom do studentskog dijela grada. Mi smo dio vremena proveli u The Royal Northern College of Music gdje su stasali mnogi glazbenici, a u blizini se nalazi i The Manchester Museum gdje je ulaz besplatan. Od muzeja posjetite još Muzej znanosti i industrije posvećen industrijskoj revoluciji, a ulaz je također besplatan. Na popis još stavite i Manchester City Hall i Manchester Art Gallery.

Vjerujemo da ćete uživati u Manchesteru, a večer zaokružite izlaskom u neki od popularnih barova. Neće vam ih biti teško pronaći, samo slijedite studente.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju